1857 Eat and drink manneken pis
Review
Score: 3 op 5

Manneken Pis Café: traditie en kwaliteit

Michel Verlinden
© BRUZZ
15/09/2023

Een adres in het centrum dat Brusselaars en toeristen niet voor idioten houdt, dat wil het pas gerenoveerde Manneken Pis Café zijn. Het is op de goede weg, al zijn er wel wat kanttekeningen te plaatsen.

De Brusselse stadskern is volop in transformatie: er duiken nieuwe eetplekjes op die niet alleen de gastronomische tradities respecteren, maar ook kwaliteit willen leveren. Denk maar aan In 't Spinnekopke of Bouillon Bruxelles, twee plekken die tot voorbeeld strekken in de hoofdstad. Brussel staat stilaan weer garant voor kwaliteit en daar is het Manneken Pis Café, gelegen tegenover het beroemde plassende ventje, een bewijs van. Op die locatie zouden de uitbaters kunnen opteren voor een minimale menukaart met maximale prijzen, maar daar komt gelukkig niets van in huis.

Toen we dit adresje ontdekten op een zonnige nazomerdag, konden passanten aan een kraampje op het terras een lekker worstenbroodje (8 euro) kopen. Slim gezien van de uitbaters. Binnen charmeerde het gloednieuwe interieur ons meteen: een kleine rij ronde tafels, een enorme spiegel, een toog in hout en marmer, met zeventien blinkende tapkranen, als we goed hebben geteld – de zaak heeft een contract met Duvel Moortgat, wat toch altijd een beetje teleurstellend is, ook al is de brouwerij zeker niet de slechtste.

Met een ligging tegenover het beroemde plassende ventje zouden de uitbaters kunnen opteren voor een minimale menukaart met maximale prijzen, maar daar komt gelukkig niets van in huis

We namen goedgezind plaats, maar helaas verdween onze goede luim goeddeels toen we bestelden. Een zelfgemaakte icetea (4 euro)? Is er niet. Jarr Kombucha (4,50 euro)? Ook niet. Duvel van het vat, een zeldzaamheid op café (5,30 euro voor 25 cl)? Het vat is leeg. Hummus van linzen (6 euro)? Is er niet. Het bordje met gouda (7 euro)? Idem dito. “Het was een druk weekend, we voelen ons een beetje bestolen,” geeft de ober toe.

Gelukkig is er nog de lekkere huisgemaakte limonade (4 euro), een droge worst met mosterd (al is het eerder een vers exemplaar, voor 3,50 euro), en vooral pottekeis (7 euro). Die bevalt ons, met zijn karakteristieke mix van verse kaas en Brusselse ettekeis, zeer. De specialiteit komt van kaasmaker La Fruitière, een referentie in de sector, en wordt geserveerd met lekker brood en radijzen. Nog de moeite waard om te weten: op de bovenverdieping is er een restaurant dat open is van donderdag tot zaterdag, voor lunch en diner. De kaart is van de hand van enkele jonge wonderkinderen van St Kilda in Ukkel. Wij maken ons alvast op om er snel eens langs te gaan.

MANNEKEN PIS CAFE
Lievevrouwbroersstraat 31-33, Brussel
mannekenpiscafé.com
ma > vr 12 > ..., za & zo 10 > ...

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni