1868 EAT AND DRINK Terter
© Saskia Vanderstichele
Review
Score: 4 op 5

TerTer: hartverwarmend vegan restaurant

Michel Verlinden
© BRUZZ
01/12/2023

Tot januari 2025 huist TerTer in Prélude in Sint-Gillis. Dit vegan restaurant is een hartverwarmende plek, die gasten op een ongedwongen manier samenbrengt.

Een tafel in het midden van het restaurant. Vier volwassenen zijn druk in gesprek, terwijl een kleine jongen in een kinderstoel toekijkt. Op kousenvoeten, zijn schoenen staan onder de tafel. Het tafereel maakt duidelijk waar dit adres voor staat: vriendelijkheid en zorgzaamheid.

De naam TerTer verwijst naar het begrip 'territorium' en brengt zo eer aan de filosoof Gilles Deleuze. Sommige gerechten getuigen eveneens van die voorliefde voor bezinning en filosofie, zoals de 'focaccia Spinoza', de 'Parménide' (naar de filosoof Parmenides) of nog de 'Butler' (naar de filosofe Judith Butler). Catherine Tabard en Julien Nève, die allebei uit de non-profitsector komen, gooien het roer helemaal om met TerTer. Hun uitgangspunt: echte – en geen oppervlakkige – diversiteit op de borden brengen, en dat vanuit een pure en veganistische keuken.

De naam TerTer verwijst naar het begrip 'territorium' van de filosoof Gilles Deleuze. Sommige gerechten getuigen eveneens van die voorliefde voor bezinning, zoals de 'focaccia Spinoza'

Snel vonden ze onderdak bij Prélude, een vermaard restaurant in Sint-Gillis, dat eventjes een break wou inlassen. TerTer begon er in juni 2023, in januari 2025 stopt het avontuur er. Noem het een aangenaam tussendoortje, waarbij TerTer een simpele en glutenvrije kaart aanbiedt, met de nadruk op huisgemaakte gerechten.

Tijdens de lunch kunnen de gasten ontspannen in een decor dat gedomineerd wordt door hout. Op een groot schoolbord wordt iedereen bedankt zonder wie “TerTer niet dezelfde smaak zou hebben.” En die smaken zijn er: we vermelden hier het heerlijke drankje 'eau jaune' (4,50 euro), met citroen, gember en kurkuma. Dat biedt een perfect opstapje naar de eerder genoemde 'Butler' (12 euro).

Tussen twee knapperige sneetjes Chambelland-brood zitten boerenkool, geroosterde pinda's, wortel en knolselder. Twee ingrediënten geven het broodje een boost: de zijdezachte en erg sappige, huisgemaakte tofu en een barbecuesaus op basis van dadels, gerookte paprika, balsamicoazijn van dadels en zwarte knoflook. Daar komt nog een slaatje van Herbéa uit Neerpede bij, dat eruitziet alsof het die ochtend vers is geplukt. Een royaal chocoladekoekje (4 euro), dat zacht is en wat sappig, rondt de maaltijd in schoonheid af.

TERTER
Antoine Bréartstraat 82, Sint-Gillis
0490-38.67.57, Instagram: @terter_fabriek
ma > vr 8.30 > 17.00, za & zo 10.30 > 15.30

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie