50 restauranthouders dagen Belgische staat voor de rechter

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| De cafés zijn al dicht sinds oktober.

Meer dan vijftig restauranthouders uit Wallonië en Brussel dagen de Belgische staat voor de rechter om hun zaak te mogen heropenen. De horeca is sinds oktober gesloten in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus.

De betrokken restauranthouders betreuren het dat de sluiting van de horeca "die destijds is aangekondigd om de tweede golf onder controle te krijgen, sindsdien maand na maand is verlengd, zonder dat daarvoor enige rechtvaardiging is gegeven," klinkt het dinsdag in een mededeling.

Begin maart kondigde het Overlegcomité aan dat de horeca ten vroegste op 1 mei de deuren kan openen, als de epidemiologische situatie dat toelaat.

De advocaat van de restauranthouders, Audrey Despontin, haalt aan dat heel wat experts stellen dat de sluiting van de horeca in strijd is met de grondwet. Daarnaast stelt ze zich ook vragen bij de proportionaliteit van de maatregel. "Er is nooit aangetoond dat de protocollen die in de zomer van 2020 zijn ingevoerd, de onmiddellijke opening van restaurants niet mogelijk zouden maken. De maatregelen, die maandenlang dezelfde zijn gebleven terwijl de gezondheidssituatie is geëvolueerd, lijken dan ook niet proportioneel," zegt ze.

De zaak zal op 21 april worden behandeld voor de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?