Een gesloten horecazaak in Brussel tijdens de lockdown van de coronacrisis
© PhotoNews | Een gesloten horecazaak in Brussel tijdens de lockdown in volle coronacrisis.

BECI pleit voor relance Brusselse horeca: '400 miljoen euro nodig voor hele gewest'

Heleen Debeuckelaere
© BRUZZ
20/05/2020

De Brusselse horeca ligt plat en het ziet er niet naar uit dat de situatie snel gaat verbeteren. Om toch een beetje aan de toekomst te denken, vraagt de Brusselse kamer van koophandel (BECI) en Stad Brussel om werk te maken van een haalbaar relanceplan. "Minstens 400 miljoen euro nodig voor de relance van de horeca in het gewest".

Volgens Willocx zou er minstens 400 miljoen euro nodig zijn om de horeca in het hele gewest te ondersteunen: “de bezetting van de hotels ligt momenteel rond 3 procent, voor restaurants zitten we aan soortgelijke cijfers. Dankzij afhalingen, want zij kunnen de deuren niet openen”.

“Brussel centrum bevat ongeveer 10 procent van de horeca over het hele gewest. Bovendien gaat het vooral om zaken in de toeristische wijken,” zegt Olivier Willocx van BECI, “wanneer de horeca de deuren terug opent, maken we ons heel erg zorgen om dat deel van de sector. Lokale horeca zal sneller terug optrekken dan zij die vooral rekenen op toerisme".

Bij Brussel Stad maken ze in de tussentijd al werk van het idee om de terrassen in de stad groter en dus beter aangepast te maken aan de afstandsmaatregelen. "We hebben een oproep gelanceerd naar de lokale horeca. Daarna zullen we geval per geval bekijken wat er mogelijk is," aldus bevoegd schepen Fabian Mangain (Défi).

Zwartwerk en armoede

Zowel Willocx en burgemeester Philippe Close (PS) maken zich zorgen over de armoede die de corona-crisis zal veroorzaken in de sector: "Duizenden werknemers worden door armoede bedreigd en honderden zaken lopen risico op een nakend faillissement", zegt Close.

Bij BECI hopen ze dat het relanceplan ook aandacht zal hebben voor zwartwerk, "wat een belangrijke rol speelt in de horecasector. Die armoede kunnen we zelfs niet in beeld brengen, en gaat hand over hand toenemen. Dat is geen kwestie van links of rechts, maar een ramp voor iedereen".

Leningen

BECI prijst Finance&invest.brussels voor hun initiatieven, maar stelt ook vragen bij het initiatief van de Brusselse regering om via Finance&invest leningen aan te bieden voor grote horecabedrijven aan een rentevoet van 2 tot 6 procent. "Wij zien die rente liever op nul procent. Horeca heeft geen boodschap aan leningen die hen op korte termijn gaan verplichten om onhaalbare zakencijfers voorop te stellen. Leningen aan 2 tot 6 procent zullen er enkel voor zorgen dat hun schuldenberg aandikt."

Volgens Finance&invest.brussels is dat een verkeerde voorstelling van de feiten: "Deze leningen zijn juist zeer voordelig," aldus gedelegeerd bestuurder Franc Bogovic. "Het is de Brusselse overheid die het overgrote deel van het risico neemt. We vragen geen garanties, de maximale interest is slechts 3.6 procent, niet 6, en die is enkel van toepassing als je het maximale bedrag van 600.000 euro leent."

"Bovendien gaat het om een achtergestelde lening, wat wil zeggen dat bij een faillissement het Gewest niet de eerste schuldeiser is. Dat is heel aantrekkelijk voor banken die met hetzelfde bedrijf in zee willen gaan. Geen rentes vragen zou bovendien een verstorende impact kunnen hebben op de markt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Economie, BECI, Philippe Close, Brusselse horeca, zwartwerk, finance.brussels, Finance&Investment.brussels, franc bogovic

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni