De kantoortorens van Proxmus aan het Noordstation

| Proximus, gevestigd in de Noordwijk, maakte al bekend in de toekomst met de helft minder kantoorruimte te gaan werken.

Beroepsvereniging vastgoedsector wil snellere terugkeer naar kantoor

Thijs Roelen
© BRUZZ
28/05/2021

De UPSI-BVS, de Belgische beroepsvereniging van de vastgoedsector, stelt dat een snellere terugkeer naar kantoor goed is voor het stedelijk weefsel in Brussel. "Kantoren zijn niet zomaar kantoren, ze hebben ook een maatschappelijk belang." De oproep komt er in de week waarin de Europese Commissie aankondigde in 2030 met 30 procent minder kantoorruimte te willen werken.

Terwijl de horeca vanaf 9 juni weer volledig open mag, blijft thuiswerk ook dan nog sterk aangeraden. Officieel mogen werknemers vanaf die datum weer een dag per week op hun werkplaats verschijnen, met een maximum bezetting van 20 procent van het personeel tegelijk.

De Belgische beroepsvereniging van de vastgoedsector UPSI-BVS, waarin alle grote Belgische vastgoedspelers vertegenwoordigd zijn, vindt dat er sneller kan worden teruggekeerd naar kantoor. "De terugkeer van het personeel naar hun werkplaats is essentieel voor het evenwicht en de verwevenheid in een stad als Brussel," aldus gedelegeerd bestuurde Olivier Carrette. "Kantoren zijn niet zomaar kantoren, ze hebben ook een maatschappelijk belang. In de stad van morgen is verwevenheid tussen de verschillende functies van essentieel belang. Daar horen ook kantoren bij."

Carrette wijst er onder meer op dat bijvoorbeeld de horeca in Brussel voor een deel afhankelijk is van de terugkeer van personeel naar de stad. Vorig jaar bleek al dat de horeca in de Europese Wijk zwaar leed onder de afwezigheid van de werknemers die normaal de wijk bevolken.

'Kantoren zijn veilig genoeg'

UPSI-BVS vraagt geen directe volledige terugkeer, maar wel een snellere gedeeltelijke terugkeer. "Het zal nooit meer zijn zoals voor covid. Daar hebben wij ook geen probleem mee. 1 à 2 dagen per week telewerk kan zeker ingeburgerd raken en dat ondersteunen wij ook. Maar we vragen wel dat bijvoorbeeld de overheid ambtenaren stapsgewijs en volgens de afstandsregels laat terugkeren naar hun werkplaatsen. Om het stedelijk weefsel te herstellen, om een signaal te geven, maar ook omdat de dienstverlening naar burgers nu eenmaal beter is wanneer er onderling en persoonlijk contact is."

Volgens Carrette zijn moderne kantoren, met goede luchtcirculatiesystemen en voldoende ruimte, uitstekend uitgerust om die terugkeer veilig te laten verlopen.

Berlaymontgebouw Europese Gemeenschap hoofdkantoor Europese Commissie Wetstraat luchtbeeld

| De Europese Commissie wil 30 procent minder kantoorruimte gebruiken in 2030.

Herontwikkeling?

De oproep komt er in dezelfde week waarin de Europese Commissie aankondigde het in de toekomst met 30 procent minder kantoorruimte te willen doen. Daardoor wordt ook de bouw van nieuwe kantoorruimte op pauze gezet. Ook Proximus kondigde eerder al aan met de helft minder kantoorvloer te willen werken. Sowieso lijkt de coronacrisis het kantoorlandschap volledig te hertekenen. Dat kan een grote impact hebben op een stad als Brussel, waar volgens UPSI-BVS bijna 13 miljoen vierkante meter kantoorvloer ligt.

Is het daarom misschien ook geen zaak voor projectontwikkelaars, kantoorverhuurders en bedrijven om hun ruimtes te herinrichten? "Dat doen we al," reageert Carrette. "We hebben niet eens gewacht om slechtgelegen kantoren om te vormen tot woningen. Verouderde kantoren pakken we aan, we nemen wel degelijk onze verantwoordelijkheid daarin. Wanneer we gebouwen nieuw leven inblazen dan is dat ook zeker niet monofunctioneel, met alleen kantoorruimte, zoals dat vroeger misschien was. Het kantoor is absoluut niet dood."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni