Eerste digitale hotel in België strijkt neer op het Rouppeplein

© www.numastays.com

De Berlijnse hotelketen ‘NUMA’ opent een eerste hotel in Brussel. Dat schrijft De Tijd. In het hotel word je niet langer verwelkomd door een receptionist in een klassieke lobby, maar check je jezelf in via een app en is er een chatbot die je 24/7 te woord staat.

Van een kamer boeken tot nieuwe handdoeken bestellen: NUMA heeft naar eigen zeggen 80 procent van alle ‘interne processen’ gedigitaliseerd. Naast de chatbot die de receptionist vervangt en een app die een sleutelkaart overbodig maakt, wordt ook de schoonmaak uitbesteed en aangestuurd op basis van data. Zo kunnen kamers meteen worden gepoetst nadat een gast zich uitcheckt, en krijgt de volgende gast een vroegere check-in aangeboden.

Daarmee spaart de keten heel wat kosten uit: NUMA schat dat hun operationele kosten nog zo’n 60 procent van die van een traditioneel hotel bedragen. Om 100 kamers uit te baten zijn er nog amper 3,5 werknemers nodig.

90 bedden

De Duitse start-up opent in sneltempo techhotels in heel Europa. Intussen heeft NUMA zo’n 3.000 kamers, verspreid over steden als Milaan, Berlijn, Madrid en Praag. Nu strijkt er ook een digitaal hotel met 90 bedden neer op het Rouppeplein in Brussel. Voor een overnachting in een tweepersoonskamer betaal je zo’n 130 euro.

"Brussel is het hoofdkwartier van de Europese Unie en een interessante stad voor zowel zakenreizigers als voor toeristen", zegt medeoprichter Dimitri Chandogin, die verantwoordelijk is voor de expansie van het bedrijf aan De Tijd. "We willen er nog uitbreiden en we kijken ook naar Gent en Antwerpen, en naar Nederland en Luxemburg. We zijn met verschillende vastgoedeigenaars in onderhandeling."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?