Een growfundingactie voor verschillende Brusselse cafés die door de coronamaatregelen gedwongen gesloten blijven, waaronder de Monk in de Sint-Katelijnestraat: growfunding.be/zuur

| Monk in de Sint-Katelijnestraat

Politici reageren op sluiting Monk: 'Cafés beter beschermen tegen wurgcontracten'

KVDP
© BRUZZ
25/04/2023

Op sociale media regent het reacties op het nieuws dat café Monk binnen drie weken de deuren moet sluiten. Er is veel verontwaardiging over de “wurgcontracten” van eigenaars van horecapanden. Brussels bierschrijver Eoghan Walsh heeft het over een aardbeving in het Brusselse bierlandschap, maar vooral politici reageren vol ongeloof.

Het gebeurt niet vaak dat een Brussels café bovenaan de lijst met Twitter-trends in België staat, maar de nakende sluiting van café Monk stuit op veel ongeloof. “Treurig nieuws voor Brussel. De Monk is een monument. Een horecazaak die zijn verplichtingen nakomt, moet beter beschermd worden,” schrijft Vlaams Parlementslid uit Brussel Stijn Bex (Groen).

“Ontgoocheling is een understatement. Mijn hart bloedt mee voor het Brussels ondernemen,” zegt partijgenoot in het Brussels Parlement Lotte Stoops. “Meer dan tijd om paal en perk te stellen aan wurgcontracten.”

Wurgcontracten

Over die “wurgcontracten” is heel wat te doen. Monk-uitbater Filip Jans heeft het zelf over wurgende brouwerijcontracten en gaf al aan dat hij in conflict lag met eigenaar en drankenhandelaar Horeca Logistics Services (HLS). “Onze samenwerking was een aaneenrijging van discussies geworden over de drankprijs, het assortiment, de huur. Volgens mij heeft hij liever een huurder die niet van zijn oren maakt en strak in het lijntje loopt,” zei Jans daarover tegen BRUZZ.

Vlaams minister van onder meer Brussel Benjamin Dalle (CD&V) vindt dat die wurgcontracten dringend aangepakt moeten worden. “Zo jammer dit. De afgelopen tien jaar zoveel tijd gesleten, spaghetti’s gegeten en pintjes gedronken in deze topzaak. Dergelijke wurgcontracten zorgen voor een groot onevenwicht en plaatsen succesvolle zaken als café Monk in een bijzonder kwetsbare positie,” schrijft hij.

De minister richt zich tot federaal minister van Economie en Werk Pierres-Yves Dermagne (PS) en Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (Défi). Die laatste gaf al aan dat het hier om een federale materie gaat. “Triest nieuws,” reageert de Schaarbekenaar, “maar weet dat je de federale regering moet aanspreken.”

Ook verschillende Brusselse PVDA-politici reageerden op Twitter. “Door de wurgcontracten van de geldwolven kan zelfs een café zoals de Monk niet openblijven? Onaanvaardbaar,” volgens Brussels parlementslid Bruno Bauwens. “Multimiljonairs en de big business bezitten en controleren onze steden en cafés,” vult Françoise De Smedt aan.

Nog geen vergunningsaanvraag

Op 18 Mei moet café Monk het pand in de Sint-Katelijnestraat verlaten. De huidige uitbater hoopt een andere locatie te vinden voor het café, maar zonder alternatief zullen 27 personeelsleden hun job verliezen. Officieel heeft de reden voor de stopzetting van de samenwerking tussen eigenaar HLS en de uitbater van café Monk niets te maken met de thematiek van “wurgcontracten.” HLS weigert om het huurcontract te verlengen, omdat het bedrijf grondige verbouwingen wil uitvoeren.

Maar het gebouw is volledig beschermd, geeft Brussels schepen van Stedenbouw Ans Persoons (one.brussels-Vooruit) aan. “Ik ben dan ook benieuwd welke verbouwingen de eigenaar wil uitvoeren,” aldus de schepen. Volgens haar heeft HLS nog geen bouwvergunning aangevraagd. HLS wil zelf ook niet reageren op de zaak.

De huurwetgeving laat een eigenaar toe om een huurcontract niet te verlengen als die structurele werken van afbraak en wederopbouw wil uitvoeren die meer kosten dan drie jaar huur. “Dat is toch iets anders dan het sanitair opknappen,” zegt Persoons nog.

Hoe dan ook ziet het er niet meteen naar uit dat de politiek op korte termijn veel kan betekenen voor de Monk en zijn trouwe cafégangers. Wel belooft schepen van Economische Zaken en Werkgelegenheid Fabian Maingain (Défi) de uitbater te ondersteunen in zijn zoektocht naar een alternatieve locatie. “Ik betreur het dat conflicten tussen het iconische Brusselse café Monk en zijn eigenaar hebben geleid tot de sluiting ervan,” aldus Maingain. “De stad zal de uitbater ondersteunen bij het vinden van een nieuwe locatie in de buurt.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni