Gewest opent 12 in plaats van 10 vaccinatiecentra

© Belgaimage
| Het Covid-19-vaccinatiecentrum op de Heizel in aanbouw (archiefbeeld)
Updated: 30-01-2021 - 12:55

Om zoveel mogelijk aan de noden van de Brusselaars te voldoen, richt het Gewest zich voortaan op de opening van twaalf vaccinatiecentra. Dat zijn er twee meer dan initieel werd aangekondigd. Over de leveringen van de vaccins bestaat nog veel onduidelijkheid. “De vaccinatiestrategie wordt voortdurend aangepast.”

Voortaan richt het Gewest zich op de opening van twaalf in plaats van tien vaccinatiecentra verspreid over het gewest. Dat schrijft La Capitale, en wordt aan BRUZZ bevestigd door het kabinet van Brussels gezondheidsminister Alain Maron (Ecolo). “Met de twee extra vaccinatiecentra willen we zoveel mogelijk voldoen aan de noden van de Brusselaars.”

Waar de twee bijkomende vaccinatiecentra geopend zullen worden, staat nog niet vast. “Er moet nog een aantal zaken geregeld worden,” klinkt het. “Maar vermoedelijk wordt de locatie begin volgende week aangekondigd.” Ook over de locatie van het laatste vaccinatiecentrum in het zuiden van Brussel kon het kabinet nog niets kwijt.

De vijf vaccinatiecentra die voorzien zijn voor de eerste fase (Pacheco, Heizel, Albert in Vorst, Crossing in Schaarbeek en het centrum op de Gentsesteenweg in Sint-Jans-Molenbeek) zijn klaar om geopend te worden, bevestigt het kabinet. “We openen de centra in functie van het aantal beschikbare vaccins. Het heeft immers geen zin om centra te openen als er geen vaccins voorhanden zijn. De vaccinatiestrategie wordt voortdurend aangepast. We zijn heel flexibel.” (lees verder onder de kaart)

AstraZeneca

Over de leveringen van de vaccins de komende weken, en de vaccinatie van het personeel van de ziekenhuizen, bestaat nog onduidelijkheid. “De leveringen van Pfizer zijn vertraagd. Moderna komt wel, maar met mondjesmaat,” vertelde Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie, daarover eerder deze week aan persagentschap Belga. “Bij AstraZeneca hadden we gehoopt om toch vanaf volgende week wat vaccins te krijgen.”

Welke invloed de goedkeuring van het AstraZeneca-vaccin zal hebben op de vaccinatieplanning, wordt dit weekend besproken, zegt GGC-woordvoerster Heidi Smitt. “Dit weekend komt de taskforce vaccinatie bijeen. Zij bekijken samen hoe het vaccin van AstraZeneca ingepland kan worden.”

Vaccinaties voor personeel ziekenhuizen

Kliniek Sint-Jan ontving vorige week een eerste levering van 1.000 Moderna-vaccins. “Nu verwachten we normaal gezien een tweede levering volgende week. De precieze dag is onduidelijk", zegt woordvoerster Elke Colpaert. Hoeveel dat er precies zullen zijn, is nog niet geweten. “Door de vertraging bij Pfizer veranderen de cijfers voor ons soms ook. Wij gaan uit van een bepaald cijfer, maar dat is nooit zeker."

"Deze zondag zijn de laatste inentingen gepland met die eerste levering. We hebben uiteraard niet iedereen gevaccineerd, daarvoor hebben we de tweede levering echt nodig. Zoals iedereen gaan wij eerst de mensen in de eerste lijn, dus op de spoed- en covid-afdeling, inenten. Iedereen die rechtstreeks in contact komt met patiënten: artsen, verzorgend personeel, maar ook poetshulpen die dagelijks in de kamers komen, worden dan gevaccineerd."

"Volgende week openen we ook het vaccinatiecentrum aan Pacheco, waar we ook eerstelijnswerkers zoals huisartsen en thuisverpleegkundigen gaan beginnen vaccineren. We gaan ervan uit dat de tweede levering volgt."

Bij het UZ Brussel verwachten ze komende week geen nieuwe levering. “Bij ons gaat het enkel over Pfizer. Op dit moment hebben we geen nieuwe vaccinaties voor het personeel gepland volgende week, en ook nog geen nieuwe datum gekregen voor een nieuwe levering. We kunnen niet zomaar omschakelen naar een ander vaccin", aldus woordvoerster Petra Van San.

“Voorlopig verwachten we voor volgende week geen vaccins voor de ziekenhuizen,” aldus Inge Neven. “Komende week worden wel herhaalvaccins gegeven aan de residenten van de Brusselse woonzorgcentra. Tegen het einde van volgende week zal bijgevolg 80 procent van de residenten van de woonzorgcentra zijn of haar tweede vaccin gekregen hebben.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?