Inge Neven, hoofd van Brusselse gezondheidsinspectie

| Inge Neven, hoofd van Brusselse gezondheidsinspectie.

Neven: ‘Vaccinatiegraad van 65 procent eind oktober moeilijk haalbaar’

KVDP
© BRUZZ
28/09/2021

Zestienduizend prikken per week en een vaccinatiegraad van 65 procent tegen eind oktober. Dat waren de doelstellingen van de GGC, al zullen ze niet gehaald worden. Vorige week werden ongeveer 10.000 eerste dosissen toegediend in Brussel. “We zien vooruitgang bij de jongeren en we zijn ervan overtuigd dat we die vooruitgang de komende weken zullen blijven zien.”

In Brussel is de vaccinatiegraad lichtjes gestegen tegenover vorige week. Van de hele bevolking heeft 54 procent een eerste prik gekregen tegenover 53 procent vorige week. “We blijven moeilijkheden zien bij jongeren. Vooral daar zien we nog een grote marge voor verbetering”, zegt hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie Inge Neven.

In de categorie van 12- tot 17-jarigen heeft een derde van de Brusselaars een eerste prik gekregen, in de categorie 18-24 jaar gaat het om 47 procent, bij de 25- tot 34-jarigen gaat het om 57 procent. Vlaanderen haalt in die leeftijdscategorieën een vaccinatiegraad van respectievelijk 84, 86 en 86 procent.

“De cijfers blijven laag, maar week na week blijven we vooruitgang zien dankzij alle acties die we ontwikkelen met onze partners. Ook bij de jongeren zien we vooruitgang en we zijn ervan overtuigd dat we die vooruitgang de komende weken zullen blijven zien”, aldus Neven. Zo is de vaccinatiegraad bij 12- tot 17-jarigen op drie weken gestegen met bijna acht procent. Bij de andere leeftijdscategorieën onder 34 jaar werd in diezelfde periode een winst van ongeveer vier tot vijf procent geboekt.

'Only way out'

Vorige week bleek dat er een week niet werd gevaccineerd in de Brusselse Nederlandstalige scholen. Deze week wordt er opnieuw geprikt in drie scholen aan Nederlandstalige en Franstalige kant. “Daar zetten we verder op in, met meer sensibilisering”, zegt Neven.

De Brusselse jongeren blijft een prioriteit voor de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie. De coronacijfers blijven wel lichtjes dalen, met een incidentie van 509 besmettingen per 100.000 inwoners deze week tegenover 540 vorige week, maar besmettingen doen zich vooral voor bij jongeren.

“We zien vooral infecties bij de schoolgaande jeugd, wat zich reflecteert in een aantal klassen en scholen die moeten sluiten”, aldus Neven, die geen cijfers kan geven over het aantal Brusselse klassen in quarantaine. Ook binnen een Brusselse hogeschool of universiteit zou een cluster opgespoord zijn. “We zien dezelfde tendensen als vorig jaar. Vaccinatie is the only way out.”

2.100 prikken in de winkels

Voor die “enige uitweg” was het doel om een vaccinatiegraad van 65 procent te halen bij de hele Brusselse bevolking tegen eind oktober. Daarvoor werden deze maand allerlei extra acties opgezet, zoals bijvoorbeeld het vaccineren in winkels. “Die actie is afgelopen weekend afgelopen. We zagen dat er dag na dag minder vaccins werden gezet en de grote handelszaken moeten ruimte vrijmaken. We gaan nu met Comeos bekijken of er nog andere wijken zijn met een groot vaccinatiepotentieel waar we in grote winkeloppervlaktes kunnen vaccineren.” In totaal werden deze maand 2.100 mensen gevaccineerd in winkels als Carrefour of Primark.

Via de Brusselse ondernemersorganisatie Beci werd dan weer opgeroepen om personeel te vaccineren op de bedrijfsvloer. “Er zijn grote bedrijven waar de campagne van start is gegaan, maar dat is nog geen succes. De vaccinatiecijfers zijn er laag. We moeten bekijken hoe we dat kunnen verbeteren, dat zijn dingen die je tijd moet geven.”

65 procent

Het is duidelijk dat een vaccinatiegraad van 65 procent (voor de eerste prik) tegen eind volgende maand onhaalbaar is. Het vooropgestelde doel van 16.000 prikken per week ligt nog veraf. “Vorige week hebben we wel 10.000 mensen kunnen overtuigen die zich nog niet hadden laten vaccineren, maar het doel van 65 procent tegen eind oktober is moeilijk haalbaar. We zien dat het een heel complex gebeuren is om nieuwe mensen te vinden. We mogen positief zijn met die tienduizend per week.”

Dat er vorige week tienduizend eerste dosissen zijn toegediend, is volgens Neven vooral te danken aan de lokale vaccinatie-initiatieven. Zo verwijst ze naar de vaccibus in Sint-Joost-ten-Node. Daar werden midden september op vier dagen tijd 600 mensen geprikt. “Een aantal gemeenten hebben een mooie vooruitgang geboekt. Sint-Joost heeft vorige week anderhalve procent gewonnen”, aldus Neven. “De bus werkt daar heel goed, dat heeft met outreach en sensibilisering te maken. Burgemeester Emir Kir staat bijna alle dagen bij de bus en dat zorgt voor een goede dynamiek.”

Intussen zijn er nog vier gewestelijke vaccinatiecentra open (Pacheco, Molenbeek, Vorst, Sint-Pieters-Woluwe), maar het aantal kleinere initiatieven blijft groeien. Zo wordt er deze week zelfs bij voetbalclub RWDM Girls gevaccineerd. Een overzicht van alle mogelijke plaatsen waar je zonder afspraak een vaccin kan krijgen vind je hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Gezondheid, Inge Neven, Brusselse vaccinatiecampagne

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni