Advocaat Deswaef voor rechter wegens beledigingen aan politiecommissaris

24 mei 2016: politiecommissaris Luc Vandersmissen tijdens een Nationale betoging van het gemeenschappelijk vakbondsfront 24 mei 2016: politiecommissaris Luc Vandersmissen tijdens een Nationale betoging van het gemeenschappelijk vakbondsfront
© PhotoNews
| 24 mei 2016: politiecommissaris Pierre Vandersmissen tijdens een Nationale betoging van het gemeenschappelijk vakbondsfront.
© PhotoNews
| 24 mei 2016: politiecommissaris Pierre Vandersmissen tijdens een Nationale betoging van het gemeenschappelijk vakbondsfront.

Het proces dat Pierre Vandersmissen, voormalig hoofd interventies bij de politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene, had aangespannen tegen advocaat Alexis Deswaef is van start gegaan. Die laatste moet zich na een rechtstreekse dagvaarding verantwoorden voor belaging en beledigingen aan het adres van Vandersmissen. Volgens de verdediging is de dagvaarding onontvankelijk omdat de uitspraken van Deswaef onder de vrije meningsuiting vallen.

De Brusselse politiecommissaris Pierre Vandersmissen is geen onbekend figuur bij grote betogingen in Brussel. Hij kreeg de laatste jaren veel kritiek op zijn aanpak en kwam meermaals in aanvaring met advocaat Alexis Deswaef. “Mijn cliënt is jarenlang voorzitter geweest van de Franstalige Liga voor de Mensenrechten”, zegt meester Christophe Marchand. “In de periode dat hij voorzitter en spreekbuis was voor de organisatie, waren er in Brussel veel problemen met politiegeweld tijdens betogingen. Het was zijn plicht om dat via de pers aan te klagen."

Vandersmissen heeft naar aanleiding daarvan een strafklacht ingediend, maar dat dossier werd bij het parket geseponeerd. "Nu heeft hij mijn cliënt rechtstreeks gedagvaard", aldus Marchand. "Maar dit dossier is onontvankelijk, het gaat hier om de vrije meningsuiting. In de grondwet staat bovendien dat de pers vrij is. Men kan een journalist, een advocaat of een persoon die de mensenrechten verdedigt niet dagvaarden voor een correctionele rechtbank. Dat is een bijzondere bevoegdheid van het hof van assisen, om de persvrijheid te beschermen."

20210614_VANDERSMISSEN_DESWAEF
© Photo News
| Links: Pierre Vandersmissen, rechts: Alexis Deswaef

Reputatie besmeurd

Het parket van Brussel volgt de zienswijze van politiecommissaris Vandersmissen gedeeltelijk. De openbaar aanklager vroeg de rechtbank vanmorgen om Deswaef te veroordelen voor de belaging van de politieman, en hem vrij te spreken voor beledigingen aan diens adres. Vandersmissen vroeg via monde van zijn advocaten om een symbolische schadevergoeding van 1 euro.

Ze verwezen in hun pleidooi onder meer naar verschillende tv-interviews en krantenartikelen waarin de advocaat de integriteit van Vandersmissen meermaals zou hebben aangevallen. Volgens de advocaten van Vandersmissen zou Deswaef jarenlang de reputatie van de politieman door het slijk hebben gehaald.

Vandersmissen zelf is momenteel niet meer aan de slag als hoofd interventies. Sinds 1 april is hij definitief overgeplaatst naar een andere afdeling door een ordemaatregel van zijn korpschef. De commissaris vecht die maatregel wel nog aan bij de Raad van State. De man kwam enkele maanden geleden nog in het nieuws toen hij niet ingreep toen een fotograaf een bus traangas leegspoot op een demonstrant. Vandersmissen had zijn korpschef nadien niet ingelicht over het incident en kreeg daarvoor een blaam.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?