De site van AA Container, toen het nog zonder vergunning restafval verwerkte.

Afvalverwerker AA Container heeft geen geldige milieuvergunning meer

KVDP
© BRUZZ
12/01/2024

Leefmilieu Brussel heeft beslist om de milieuvergunning van AA Container niet te verlengen. Sinds 23 december heeft het controversiële afvalverwerkingsbedrijf aan de Vaartdijk in Haren geen geldige milieuvergunning meer.

Het Harense bedrijf kwam bijna een jaar geleden in opspraak, toen uit een reportage van BRUZZ bleek dat Net Brussel er huiselijk restafval liet verwerken, weliswaar via een onderaannemer. Dat deed Net Brussel omdat het toen kampte met de explosieve problematiek van lachgasflessen die bij het restafval belandden.

Het gewestelijke netheidsagentschap liet het restafval verwerken op de site van AA Container om te vermijden dat de gasflessen in de verbrandingsovens zouden belanden. Alleen had AA Container helemaal geen vergunning om dat type afval te verwerken. Het verwerkte in de eerste maanden van vorig jaar dagelijks honderd ton restafval. Dat veroorzaakte veel overlast, waaronder geurhinder, voor de buurt.

Chronische milieuhinder

Sinds april stuurt Net Brussel geen restafval meer naar het Harense bedrijf, dat sinds 2008 wel over een milieuvergunning beschikte voor de verwerking van bouw- en sloopafval. Ook voor die activiteiten werden de regels meermaals geschonden. Van 2008 tot 2023 ontving Leefmilieu Brussel twaalf klachten over AA Container, dat in die periode tien ingebrekestellingen, vijf pv’s en een administratieve boete kreeg. Het ging steeds om milieu-inbreuken.

De milieuvergunning voor de verwerking van bouw- en sloopafval liep nog tot december vorig jaar. AA Container vroeg een verlenging aan, maar kreeg die niet. Dat bevestigt Leefmilieu Brussel aan BRUZZ. “Ze hebben dus geen geldige milieuvergunning meer sinds 23 december,” aldus woordvoerster Judith Verbist.

'Geen proper einde'

Of AA Container, dat tien tot negentien voltijdsequivalenten onder het personeel rekent, beroep heeft aangetekend, is nog niet duidelijk. “Ik heb niets meer te zeggen aan jullie,” zegt zaakvoerder Omar El Bouzakhi, die verder niet wenst te reageren. Alhoewel er voorlopig geen geldige milieuvergunning meer is, zouden de activiteiten op de site wel nog doorgaan.

“Ze hebben de beslissing van Leefmilieu Brussel voor hun deur moeten ophangen en ze houden zich, in de mate van het mogelijke, wel wat meer gedeisd, maar ze werken wel nog altijd verder alsof er niets aan de hand is,” zegt Philippe Vercauteren van evenementenlocatie Buda BXL, dat naast AA Container gelegen is.

Naast klachten over milieuhinder getuigden Buda BXL en andere bedrijven in de buurt over het agressieve gedrag van de zaakvoerders van AA Container. Daar is vandaag nog geen verandering in gekomen. Vercauteren: “Ze blijven dreigen en doen aan pesterijen. Hoe het gaat eindigen weet ik niet, maar het zal niet proper zijn.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu , AA Container , afvalverwerking

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni