Binnenkort wolven in het Zoniënwoud? 'Kans is klein, maar niet onmogelijk'

MG
21/01/2023

Vormt het Brusselse Zoniënwoud geschikt leefgebied voor de wolf? Expert Jan Loos vermoedt van niet. ‘Tenzij er betere natuurverbindingen komen met Vlaams- en Waals-Brabant.’

Sinds de komst van de wolf in België, in 2018, gaat het hard voor de toppredator. In amper vijf jaar tijd staat de teller op ongeveer 24 exemplaren, raakte gisteren bekend, waarvan dertien gespot in de provincie Limburg.

Volgens wolvenkenner Jan Loos kan dat aantal op termijn oplopen tot meer dan honderd. Zeker in het bosrijke Wallonië ziet hij nog doorgroeimogelijkheden voor meerdere roedels van volwassen en jonge dieren.

Wetende dat een wolvenpopulatie per jaar met twintig procent aangroeit, en dus continu op zoek gaat naar nieuw leefgebied, stelt zich onwillekeurig ook de vraag of het dier ooit in Brussel verzeild zal raken. Misschien wel in het Zoniënwoud?

Het Zoniënwoud is namelijk 4400 hectare groot en herbergt één van de favoriete maaltijden van de wolf, namelijk de ree. Een tijd terug werden ook everzwijnen in de buurt gespot, wat eveneens op het menu staat van de predator.

Toch ziet Jan Loos het niet direct zo’n vaart lopen. "Hoe groot ook, het Zoniënwoud, zelfs over de drie gewesten heen, is wellicht veel te klein om zelfs maar één wolvenroedel te kunnen huisvesten", laat hij weten aan BRUZZ. Ter info: het territorium van een roedel bedraagt gemiddeld 200 vierkante kilometer, liefst aaneengesloten.

Loslopende honden

Bovendien, aldus Loos, "is het ook maar de vraag of de dieren voldoende rust én voedsel zullen vinden". Vooral rust, en het zich kunnen terugtrekken in een gebied waar geen mens komt en dus ook geen dreiging kan vormen, lijken onmogelijk in het Zoniënwoud. Sinds de coronacrisis vinden wandelaars massaal de weg naar het oerbos, en met de mensen komen ook de loslopende honden. Die hebben nu ook al een negatieve impact op het aanwezige reebestand, blijkt uit eerdere reportages van BRUZZ.

Toch sluit Loos de optie van een wolf in Brussel niet helemaal uit. "Maar dan moet het Zoniënwoud eerst met grote delen van Vlaams- en Waals-Brabant verbonden worden met nog veel betere natuurverbindingen." En dat lijkt, ondanks het succes van een drukbezocht ecoduct, niet direct te gaan gebeuren.

Eind 2021 werd in Heverlee - minder dan 40 km van het Zoniënwoud - nochtans een eerste wolf in Vlaams-Brabant gespot. Een wolf, ter verduidelijking, kan op een dag tussen de 40 en 50 km afleggen, wat het dier meestal bij nacht doet.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni