| Don't Look Down

'Don't Look Down': Mini-documentaire is kritisch over bouw metro 3

HS
© BRUZZ
22/03/2022

‘Don’t Look Down’ is een nieuwe mini-documentaire over de aanleg van metrolijn 3 tussen het Noordstation en Bordet. Het burgerproject is kritisch voor de bouw van de metro – de ondertitel is 'Zal metro 3 Brussel verlammen?' – en belicht verschillende aspecten, gaande van de kostprijs tot de diepte van de stations.

Momenteel loopt er een openbaar onderzoek rond de bouwvergunning voor het het noordelijk deel van metrolijn 3. Brusselaars hebben tot 5 april om het dossier te lezen en hun mening te geven. Stadsverenigingen hebben al aangegeven dat de termijn verlengd zou moeten worden, aangezien het dossier 6.300 pagina’s dik is en bijzonder technisch is, en volgens hen dus ingewikkeld voor de gewone Brusselaar zonder enige voorkennis.

Met behulp van het interuniversitair project Putspace heeft een groep Brusselse filmmakers het hef in eigen handen genomen, naar eigen zeggen "omdat het project voor metro 3 een breed publiek debat verdient."

Ongeïnformeerde burgers

De initiatiefmakers vinden dat het project te veel als “het grootste infrastructureel project in Brussel” wordt gepresenteerd, zonder in te gaan op de effecten op Brussel en de bewoners. En dit maakt een publiek debat onmogelijk, vindt co-regisseur Gwenaël Breës.

“Het is een onderwerp waar veel vragen rond zijn. Op politiek vlak, maar ook ecologisch, de effecten die dit op de lange termijn zal hebben voor Brussel”, vertelt de regisseur aan BRUZZ.

“Het is een grote investering. En er zijn nog te veel Brusselaars die hier niet genoeg over weten om een mening te kunnen vormen. Daarom vinden we het belangrijk dat mensen voldoende worden geïnformeerd.”

‘Don’t Look Down’ is een mini-documentaire van 10 afleveringen. Elke aflevering duurt tussen de 5-10 minuten en wordt gedeeld op Facebook of de website van het project.

Het is niet de eerste keer dat het metroproject bekritiseerd wordt. Onder meer stadsvereniging Arau en Inter-Environnement Bruxelles mobiliseren al langer tegen metro 3.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni