Openbaar onderzoek over nieuwe Clovislaan begonnen

© Stad Brussel
| De Clovislaan krijgt een uitnodigende middenberm en fietpaden

De Clovislaan in de wijk van de Squares wordt groener en autoluwer als het aan de Stad Brussel ligt. Het openbaar onderzoek over de plannen is van start gegaan, een belangrijke stap in de richting van een bouwvergunning.

Een heraanleg van de Clovislaan dringt zich op nadat de weg helemaal is opengelegd voor ingrijpende werken aan de spoortunnel die er vlak onder ligt. Ook daarvoor maakte de straat soms een sjofele indruk, met een gebrek aan bomen en smalle stoepen van wisselende kwaliteit.

De Stad Brussel heeft daarom een bouwvergunning aangevraagd voor een volledige heraanleg. Er komt volgens de plannen een bomenrij aan weerskanten van de straat. Om dat mogelijk te maken worden 35 van de 86 huidige parkeerplaatsen geschrapt.

De doelstelling van vergroening wordt in het hele ontwerp doorgetrokken. Zo wordt er een middenberm aangelegd met groene hellingen en plantenbakken. Die scheiden de berm van de rijweg, waardoor kinderen er bijvoorbeeld veilig kunnen spelen. De parkeerstrook zal dan weer waterdoorlatend worden aangelegd, om minder regenwater naar de riolen te laten vloeien.

Knip

Ook op het vlak van mobiliteit voorziet het plan grote veranderingen. Aan beide kanten van de straat worden vrijliggende fietspaden van 1,5 meter breed aangelegd. De route is namelijk onderdeel van het fiets-GEN van snelle fietsroutes in en rond Brussel. Het kruispunt met de Grevelingenstraat wordt dan weer in twee geknipt om doorgaand verkeer uit de wijk te weren.

Het openbaar onderzoek loopt tot en met 25 februari. Burgers en organisaties (zoals deze bewoners die de plannen niet zien zitten) kunnen de plannen inkijken en hun reacties achterlaten bij het stadsbestuur. De overlegcommissie gaat er later mee aan de slag om een advies te geven over de bouwvergunning.

Het kabinet van schepen van Stedenbouw Ans Persoons (Change.Brussels) kondigde het openbaar onderzoek ook aan door 1.000 postkaartjes te verdelen in de wijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?