Daar is de blokperiode, hier zijn de openbare studeerplekken

© Brik
| Studenten kunnen terecht in de study spaces van Brik.

Terwijl de terrasjes open zijn en het sociale leven stilaan herneemt, richten de studenten zich op hun examens van het tweede semester. De deadlines voor scripties naderen, de tijd om honderden pagina’s uit het hoofd te leren slinkt zienderogen en de stress neemt met de dag toe. Een rustige studieruimte met koffie en internet kan soelaas bieden. BRUZZ doet een aantal suggesties.

Veel jongeren studeren graag op openbare plekken om samen te lijden en te ontsnappen aan de vele afleidingen thuis of op kot. Die zijn een pak groter geworden nu de terrassen opnieuw open zijn. Tegelijk zitten veel studenten al weken en maanden opgesloten, dus verandering van locatie kan deugd doen.

Brusselse studenten weten echter dat goede studieplekken in de stad schaars zijn. De coronacrisis maakt die zoektocht er niet makkelijker op. Thesisschrijvende en/of blokkende jongeren kunnen hieronder alvast wél terecht.

Brik Study Spaces

Naar gewoonte komt de Brusselse studentenorganisatie Brik tegemoet aan de stijgende vraag van studenten om tijdens de blok in groep te studeren. Van 17 mei tot 30 juni kan iedereen terecht bij twintigtal pop-upstudieplekken, waar je coronaproof met lotgenoten in de boeken kan duiken.

Bijna de helft van deze ‘Study Spaces’ bevindt zich in de Nederlandstalige gemeenschapscentra. Organisaties als JES, vzw Capital en de KVS bieden eveneens ruimtes aan. Ook in hotel Marriott aan het Beursplein werd een blokruimte ingericht. Belangrijk: reserveren is verplicht, want je moet je in- en uitchecken.

Muntpunt op het Muntplein, communicatiehuis, bibliotheek en ontmoetingsplek voor Nederlandstalige Brusselaars
© Peter Dhondt-BRUZZ
| Muntpunt op het Muntplein, communicatiehuis, bibliotheek en ontmoetingsplek voor Nederlandstalige Brusselaars.

In de winter van 2020 organiseerde Brik voor het eerste ook een nachtblok. Dat wilde de studentenorganisatie opnieuw doen, maar door de coronamaatregelen is dat niet mogelijk. “We brengen het initiatief wel terug zodra het kan”, zegt woordvoerster Marieke Naessens.

OCMW’s

Naar jaarlijkse gewoonte en op vriendelijk verzoek van de studenten biedt ook de stad Brussel en haar OCMW studieplekken aan. Dat is in deze tijden extra nodig. Niet iedereen vindt thuis de rust die nodig is om te studeren. Zeker nu er vaak ook telewerkende ouders in huis zijn, komt de student wel eens (adem)ruimte tekort.

  • Spiegel - Spiegelstraat 7 – 1000 Brussel
  • Bruyn - Bruynstraat 225 – 1120 Neder-Over-Heembeek
  • MADO - Emile Bockstaellaan 114 – 1020 Laken

Omdat de capaciteit in bovenstaande centra een pak lager is door de afstandsmaatregelen en bovendien de nood hoger is, maakte de stad Brussel ook plaats vrij in een hotel op het Vossenplein. Studenten die in precaire omstandigheden leven, konden zich aanmelden voor een eenpersoonskamer.

Tijdens de blokperiode krijgen studenten die begunstigde zijn van het OCMW zo toegang tot een rustige ruimte, met badkamer, bureau en wifi-verbinding. Ze krijgen er ook te eten en kunnen onderling bijpraten en even tot rust komen in een gemeenschappelijke ruimte.

Bibliotheek op de VUB-campus in Etterbeek
© PhotoNews
| Bibliotheek op de VUB-campus in Etterbeek.

Muntpunt

Naast de gemeentelijke bibliotheken kun je natuurlijk terecht in Muntpunt, de Nederlandstalige hoofdstedelijke bibliotheek op het gelijknamige Muntplein. De populariteit van de bibliotheek resulteert al jaren in lange wachtrijen. Daarom lanceerde Muntpunt de webapplicatie Bookaplace, waar studenten gratis een plekje kunnen boeken. De plaatsen zijn helaas beperkt.

  • Muntpunt: Munt 6, 1000 Brussel

Koninklijke Bibliotheek

In de studiezaal van de KBR kunnen tot 200 personen plaatsnemen. Daarnaast is er ook de leeszaal met 160 plaatsen, waar iedereen de boekencollectie van de bibliotheek kan raadplegen. Elke zaal is uitgerust met wifi en er zijn stopcontacten voorzien waarop je je laptop kunt aansluiten.

Voor toegang tot die zalen betaal je als student 5 euro voor een dagkaart en 15 euro voor een jaarkaart. Wie krap bij kas zit en wel kan tegen wat drukte tijdens de middag, kan ook op het buitenterras op de vijfde verdieping plaatsnemen. Het fabuleuze uitzicht over Brussel is mooi meegenomen.

De bibliotheek en leeszaal zijn enkel open op weekdagen van 10 uur tot 17 uur.

  • KBR: Keizerslaan 4, 1000 Brussel

Campussen zelf

Het lijkt evident, maar mocht je niet terecht kunnen op bovenstaande adressen kan je doorgaans op de eigen Brusselse campus nog wel terecht om weg van alle afleiding de leerstof door te nemen. Gelet op de coronamaatregelen vragen de universiteiten en hogescholen doorgaans wel om op voorhand te reserveren.

Zo heeft de VUB een nieuw reserveringsplatform opgezet voor wie op de Etterbeekse campus een studeerplek wil bemachtigen in de bibliotheek, het studiebegeleidingscentrum of de refter. Ook in de bib van Jette kunnen studenten terecht.

  • VUB campus Etterbeek: Pleinlaan 2, 1050 Elsene
  • VUB campus Jette: Laarbeeklaan 103, 1090 Jette
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?