Bouchez en De Smet favoriet voor voorzitterschap MR en Défi

François De Smet en Georges-Louis Bouchez, respectievelijk kandidaat-voorzitters voor Défi en MR François De Smet en Georges-Louis Bouchez, respectievelijk kandidaat-voorzitters voor Défi en MR
© PhotoNews
| François De Smet en Georges-Louis Bouchez, respectievelijk kandidaat-voorzitters voor Défi en MR
© PhotoNews
| François De Smet en Georges-Louis Bouchez, respectievelijk kandidaat-voorzitters voor Défi en MR

Naast CD&V wachten ook de MR en Défi nog op een nieuwe voorzitter. Vrijdag wordt de uitslag bij de MR bekendgemaakt, zondag stemt Défi. Na dit weekeinde kent Franstalig België, waar de PS en het CDH ook recent al nieuwe voorzitters kozen, zijn partijleiders voor de komende jaren.

De kaarten liggen duidelijk bij beide partijen. De MR gaat al op voor een tweede en finale stemronde, bij Défi zit de partij zondag voor het eerst samen. Beide partijen hebben een duidelijke favoriet, in beide gevallen gesteund door het partij-establishment.

MR

Bij de MR wordt al voor de tweede keer voor een voorzitter gestemd. De eerste ronde, op 12 november, eindigde in een overwinning voor Georges-Louis Bouchez. Hij haalde echter maar 45 procent van de stemmen en niet de vereiste 50 procent plus een stem.

Clémentine Barzin (MR)
© Photonews
| Clémentine Barzin overleefde de eerste stemronde niet.

Zijn enige overgebleven kandidaat in die tweede stemronde is federaal minister Denis Ducarme, die twee weken geleden 25 procent van de stemmen haalde. De andere drie kandidaten tijdens de eerste stemronde waren Christine Defraigne, Philippe Goffin en Clémentine Barzin. Die laatste is Brussels parlementslid, maar haalde amper 5 procent van de stemmen.

Bouchez in poleposition

De verwachting is dat Bergenaar Bouchez het voorzitterschap binnen zal halen. Niet alleen omdat hij de vorige keer al een voorsprong van 20 procent van de stemmen had op Ducarme, maar ook omdat hij zowat het gehele partij-establishment achter zich heeft. “De leden hebben nu de keuze tussen een open en moderne liberale partij of voortdoen zoals we de voorbije 20 jaar hebben gedaan”, zei Bouchez na de eerste stemmingsronde tegen De Standaard.

De stemmen van de MR-leden moesten ten laatste dinsdag binnen zijn. Vrijdag wordt de uitslag bekendgemaakt.

De Smet favoriet bij Défi

Défi kent zijn nieuwe voorzitter op zondag 1 december. Vier kandidaten hebben zich aangemeld om aftredend voorzitter Olivier Maingain, die aan de slag gaat als verbindingsofficier tussen de Waalse en Brusselse instellingen, op te volgen.

De grote favoriet is Brusselaar François De Smet, Kamerfractieleider en oud-directeur van het federaal migratiecentrum Myria. De Smet is nog niet lang lid van de partij, maar "ik heb zoveel vragen gekregen, ik heb bepaalde mensen in de partij geconsulteerd en ik heb me gerealiseerd dat ik een project kan voorstellen dat kan passen bij het Défi van vandaag", zei hij in La Libre toen hij zich kandidaat stelde. Omdat hij gerekruteerd werd door Maingain zelf, geniet hij de steun van de belangrijkste Brusselse en Waalse partijgenoten.

magdalijns.jpeg
Christophe Magdalijns, De Smets grootste concurrent.

Zijn grootste concurrent komt ook uit Brussel: Christophe Magdalijns. Huidig Brussels Parlementslid Magdalijns was vier jaar burgemeester van Oudergem en was tot 2008 nog lid van de PS. Hij wil Défi in beweging zetten en burgerparticipatie in het centrum van de partij plaatsen.

Julie Leclerq en de 73-jarige Jean-Claude Crémer zijn de andere kandidaat-voorzitters, maar met hen wordt weinig rekening gehouden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?