Emir Kir verschijnt vandaag voor tuchtcommissie PS

KVDP
© BRUZZ
17/01/2020

PS-burgemeester Emir Kir verschijnt vandaag/vrijdag voor de tuchtcommissie van zijn partij. Hij moet zich verantwoorden voor een ontmoeting met enkele burgemeesters uit Turkije, waaronder twee politici van de extreemrechtse partij MHP.

De tuchtcommissie van de PS is volgens de partij een onafhankelijk orgaan dat onderzoekt of de partijstatuten geschonden zijn. De commissie kan overgaan tot sancties. Zo kan Kir uit de partij worden gezet. De Franstalige socialisten kunnen ook beslissen om hem niet meer op een lijst te plaatsen bij de volgende verkiezingen.

In december vorig jaar had de burgemeester van Sint-Joost enkele burgemeesters uit Turkije ontvangen in het gemeentehuis, vlakbij het Madouplein. Twee leden van de delegatie Turkse burgemeesters zijn politici van de extreemrechtse MHP, een partij die banden heeft met de ultranationalistische Grijze Wolven.

Verdeelde PS

Brussels PS-voorzitter Ahmed Laaouej en nationaal voorzitter Paul Magnette hadden de ontmoeting al veroordeeld. Voormalig PS-parlementslid Simone Susskind vindt dat Kir geen plaats meer heeft binnen de PS, maar Kir kan ook op heel wat steun rekenen, binnen en buiten zijn gemeente. Elsens schepen - en mogelijk ook kandidaat voor de presidentsverkiezingen in Guinee - Bea Diallo en Brussels parlementsvoorzitter Rachid Madrane hadden het al voor Kir opgenomen op BX1.

Kir zelf verdedigde zich aanvankelijk door te zeggen dat wie tegen hem is, dat is om racistische redenen. Deze week gaf de burgemeester van Sint-Joost aan dat hij een "beoordelingsfout" had gemaakt. PS-militant Jerémie Tojerow bracht de zaak voor de tuchtcommissie, omdat volgens hem het cordon sanitaire geschonden was. Het was overigens niet de eerste keer dat Kir op de koffie ging met politici van de MHP.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Emir Kir, extreemrechts, PS

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni