Molenbeek wil vrouwen met hoofddoek sneller laten doorstromen

Vlak voor de gemeenteraad komen een aantal vrouwen samen om te laten weten dat de werkgroep volgens hen niet nodig is. Het arbeidsreglement mag direct worden aangepast.
© Mustapha Chairi
| Vlak voor de gemeenteraad komen een aantal vrouwen samen om te laten weten dat de werkgroep volgens hen niet nodig is. Het arbeidsreglement mag direct worden aangepast.
© Mustapha Chairi
| Vlak voor de gemeenteraad komen een aantal vrouwen samen om te laten weten dat de werkgroep volgens hen niet nodig is. Het arbeidsreglement mag direct worden aangepast.
Updated: 01-09-2020 - 12:05

De gemeenteraad van Molenbeek keurt een motie goed die het voor vrouwen met een hoofddoek gemakkelijker moet maken om te werken in een gemeenteadministratie. Er komt een werkgroep die zich buigt over de vraag hoe de Molenbeekse bevolking beter gerepresenteerd kan worden.

Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS) kondigde het debat rond deze motie al aan in juli. Onderwerp is het dragen van levensbeschouwelijke tekens bij het gemeentepersoneel. De motie werd op vraag van gemeenteraadslid Saliha Raiss (sp.a) ingediend door de groep PS-SP.A. “Ik hoop dat andere gemeenten ons voorbeeld zullen volgen," zegt Raïss.

Uit de oppositie klinken instemmende geluiden. "We hebben het over vrouwen die gehinderd worden in hun keuze voor hun carrière en toekomst," zegt Rajae Maouane (Ecolo). "Het persoonlijke dilemma voor deze vrouwen laatdiepe wonden achter. Sommigen zullen zeggen dat dit een moeilijk debat is. Maar de eerste mensen voor wie het 'moeilijk' is, zijn degenen die gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt."

Haar partijgenoot Karim Majoros (Ecolo) staat haar bij. Voor haar zou het nog wel wat verder mogen gaan. “Ik denk dat we hier allemaal tegen discriminatie zijn. Maar is één enkele motie over het al dan niet dragen van levensbeschouwelijke tekens voldoende?” Gemeenteraadslid Dirk De Block (PTB) zegt dat er in Gent geen slechte ervaringen zijn geweest met een gelijkaardige motie.

Gemeenteraadslid Michel Eylenbosch (MR) is de enige die zijn ongenoegen over de motie uitspreekt. Volgens hem is de hoofddoek een symbool van onderdrukking. Hij verwijst naar het het laïcistische collectief Yallah. Het collectief houdt sterk vast aan het idee van secularisme, dat levensbeschouwelijke tekens niet toestaat in de openbare ruimte.

Burgemeester Moureaux bedankte iets voor 3 uur in de nacht van maandag op dinsdag voor het rustige debat. Op een enkele uitroep van 'racist!' richting Eylenbosch verliep de zitting sereen. De motie werd goedgekeurd met 26 stemmen voor en 8 tegen. Dat betekent dat er een werkgroep wordt opgericht die zich zal buigen over de vraag hoe de Molenkeekse gemeenteadministraties de bevolking beter kunnen respresenteren. Die werkgroep zal bestaan uit vakbondsleden en burgers.

Molenbeek is tot nu toe de enige gemeente die expliciet een non-discriminatoir beleid wil voeren voor haar gemeentepersoneel. Ook in andere gemeenten zijn in 2019 gelijkaardige moties ingediend. In Schaarbeek, de Stad Brussel en Anderlecht werden die niet goedgekeurd. In die laatste gemeente heeft Ecolo-schepen Jérémie Drouart op eigen initiatief een werkgroep opgericht. Het Collectif Contre l'Islamophobie maakt daar deel van uit.

Het 'Collectif les 100 diplômées', opgericht na de betoging Hijabis Fight Back, spoort andere gemeentes aan om het voorbeeld van Molenbeek te volgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?