Nog steeds geen startdatum voor verplichte inburgeringscursus

Inburgeringslessen voor vreemdelingen.

Ondanks het aandringen van Vlaams minister van Inburgering Bart Somers (Open VLD), start Brussel volgende week nog niet met verplichte inburgeringscursussen. Minister Alain Maron blijft de deadline onhaalbaar noemen. Een overleg tussen beide ministers komt er pas in januari.

De gemeenten en onthaalbureaus zijn nog altijd niet klaar om nieuwkomers te begeleiden naar het juiste inburgeringstraject en hen op te volgen. Dat herhaalt Brussels minister van Welzijn Alain Maron (Ecolo) nogmaals aan BRUZZ, nu de geplande deadline voor de start van die inburgeringslessen eraan komt. De trajecten zouden van start moeten gaan op 1 januari, maar dat zal dus niet doorgaan.

“De mensen op het terrein zijn onvoldoende voorbereid”, aldus Marons woordvoerder Pascal Devos. “De deadline die de vorige regering had opgesteld, is absoluut niet realistisch. We hebben een dossier geërfd dat niet veel gerijpt is sinds de stemming van de ordonnantie.”

Dat elke nieuwkomer in Brussel verplicht een inburgeringstraject moet doorlopen, werd in april dit jaar beslist door de twee taalgemeenschappen. Zowel de VGC als de Cocof ondertekenden toen een samenwerkingsakkoord met de gemeenschappelijke gemeenschapscommissie (GGC), om zowel Nederlandstalige als Franstalige trajecten op te stellen voor nieuwe Brusselaars. De ordonnantie die eraan voorafging, was al twee jaar eerder goedgekeurd in het Brussels parlement.

Overleg

In oktober liet minister Maron al verstaan dat de deadline te kort was om technisch alles voor te bereiden. Het is bijvoorbeeld nog niet duidelijk wie de cursussen zal inrichten en of ze gratis moeten worden aangeboden. Vlaams minister van Inburgering Bart Somers (Open VLD) liet daarop weten dat het akkoord wel degelijk van start moest gaan zoals gepland, als het van Vlaanderen afhing. Er zou een overleg komen tussen beide ministers.

Dat overleg staat nu begin januari op de agenda, maar de start van de cursussen dus niet. "We zullen binnenkort een nieuwe, haalbare deadline aankondigen", zegt Devos over de opstart van de trajecten.

Vanuit Vlaanderen wil minister van Inburgering Bart Somers (Open VLD) nog altijd dat het samenwerkingsakkoord “zo snel mogelijk uitvoering kent”. Dat laat zijn woordvoerder Arthur Orlians weten aan BRUZZ.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?