Oppositie bezorgd over vaccinatiestrategie: 'Too little, too late'

© PhotoNews
| Het Brussels parlement

“Het is duidelijk dat de minister het noorden kwijt is en improviseert”, vindt oppositielid Gilles Verstraeten over het gebrek aan strategie van gezondheidsminister Alain Maron. Die moest vandaag uitleg geven over hoe er binnenkort 16.000 prikken per week gezet zullen worden, tijdens een spoedzitting van de commissie Gezondheid. Een sluitend antwoord had de minister niet.

Oppositiepartijen MR, CD&V en N-VA hadden om een spoedzitting van de commissie Gezondheid gevraagd wegens de lage vaccinatiegraad in het Brussels Gewest. Van de volwassen bevolking in Brussel heeft slechts 64 procent een eerste prik gekregen, 61 procent heeft ook een tweede dosis gekregen. Dat was voor het Overlegcomité dan ook de reden, naast de slechte coronacijfers, om niet te versoepelen in Brussel. Deze week kondigde Brussels gezondheidsminister Alain Maron (Ecolo) aan dat Brussel binnenkort wekelijks 16.000 dosissen van het coronavaccin wil toedienen, onder meer door vaccinatieteams in te zetten in scholen, bedrijven en winkels. Daarover moest Maron wel even meer uitleg komen geven tijdens een spoedzitting, maar veel meer concrete details over die aanpak gaf hij niet.

“U hebt amper geantwoord op de vraag hoe we in Brussel 16.000 mensen per week gaan vaccineren”, zei Brussels parlementslid Gilles Verstraeten (N-VA).  Het lange antwoord van de minister bestond dan ook vooral uit een gedetailleerde historiek van de Brusselse vaccinatiecampagne. Maar een plan van aanpak, ontbrak. “We hebben nog steeds geen overzicht van de acties die zowel door het Gewest, als door de negentien gemeenten ondernomen worden om de vaccinatiegraad op te krikken. Het gevoel overheerst dat er al maanden hier en daar initiatieven worden genomen zonder enige vorm van samenwerking of harmonisatie”, aldus Verstraeten.

'Too little too late'

Dankzij de samenwerking met Comeos zal de GGC in september vaccins toedienen in winkelketens als Action, Primark en Ikea. Geen efficiënte strategie, vindt Verstraeten. “Mensen vaccineren in Primark en Action, je houdt het niet voor mogelijk. Het is duidelijk dat de minister het noorden kwijt is en improviseert.” Volgens de N-VA’er ontwijkt de Brusselse regering het échte probleem. “Er zijn veel Brusselaars  die het vaccin niet willen en die moet u informeren, van deur tot deur. U zou folders met informatie over waarom het vaccin nodig is in iedere bus moeten rammen”, zei Verstraeten tijdens de spoedzitting.

Ook Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V) is kritisch over de aanpak van de Brusselse regering. “Heel de zomer lang was er een oorverdovende stilte vanuit de hoek van de Brusselse Regering, en de uitleg die we vandaag kregen was verre van geruststellend”, reageert ze na de commissie. “Het laissez-fairebeleid heeft rampzalige gevolgen gehad, dus moeten we nu veel korter op de bal gaan spelen. De manier waarop we vandaag bezig zijn, is wellicht alweer too little, too late.”

Debaets steunt net als Verstraeten het voorstel van Céline Fremault (CDH) om de commissie Gezondheid nu wekelijks bijeen te laten komen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?