Het contract van Jean-Luc Vanraes, ondervoorzitter van Finance&Invest.brussels, is verlengd tot eind februari, zodat de regering het in de tussentijd eens kan raken over de opvolgingsprocedure

Regering bakkeleit over mandaat Jean-Luc Vanraes

SDS
© BRUZZ
20/11/2019

Het nakende vertrek van de 65-jarige Jean-Luc Vanraes (Open VLD) als onderdirecteur bij gewestelijk investeringsagentschap Finance&Invest.brussels leidt tot discussie binnen de regering. Ecolo wil een open opvolgingsprocedure, Open VLD is verdeeld. Donderdag moet de beslissing vallen.

De krant Le Soir onthulde in 2017 dat de vier leden van het directiecomité van wat toen nog de Gewestelijke Investeringsmaatschappij (GIMB) heette, ongeveer 1 miljoen euro bruto aan vergoedingen onder elkaar verdeelden.

Na de consternatie over die exorbitante sommen besloot toenmalig bevoegd minister Didier Gosuin (Défi) het aantal directeurs bij de GIMB terug te brengen van vier naar twee. Pierre Hermant werd de voorzitter van de instelling, Vanraes bleef nummer twee. Het salaris van het topduo werd ook beperkt, maar pas bij de vernieuwing van de mandaten. Hermant was een nieuwkomer, maar Vanraes bleef dus op post aan de oude, riante voorwaarden.

Salariskrimp

Het contract van Vanraes loopt echter af op 25 november. Omdat voogdijministers Sven Gatz (Financiën, Open VLD) en Barbara Trachte (Economische Transitie, Ecolo) het niet eens raakten over de selectieprocedure voor zijn opvolging, heeft de raad van bestuur hem nog een tijdelijk contract van drie maanden voorgesteld. Belangrijk detail: tijdens die periode wordt zijn loon beperkt tot het salaris dat via een nieuwe ordonnantie in 2017 geplafonneerd werd: zowat 120.000 euro op jaarbasis, tegenover 286.000 euro tot nu toe.

In de komende maanden moet de regering dan de contouren van de selectieprocedure bepalen om de functie in te vullen. "Staatssecretaris Trachte stelt een procedure voor zoals eerder gehanteerd bij de aanstelling van de nieuwe directeur van Finance&Invest", bevestigt woordvoerder Nicolas Roelens van Barbara Trachte aan BRUZZ. Pierre Hermant werd vorig jaar ceo na een intensieve procedure waarbij ook een headhuntersbureau werd ingeschakeld.

Over de selectieprocedure voor de nieuwe onderdirecteur neemt de regering tijdens de ministerraad van donderdag een besluit. "We verwachten dat de meerderheid ons voorstel zal volgen", zegt Roelens.

'Opnieuw kandidaat'

Maar volgens Le Soir bestaat er binnen Open VLD onenigheid over de procedure voor de vernieuwing van het mandaat. Een deel van de partij - lees Vanraes en zijn getrouwen - zou een verlenging van diens contract willen zien, een ander deel - lees onder meer minister Sven Gatz - zou voorstander zijn van een open procedure. Gatz wilde niet reageren, noch in de Franstalige media noch bij BRUZZ. Ook de PS wil voorlopig niet reageren.

Jean-Luc Vanraes deed dat wel. Hij bevestigt aan BRUZZ opnieuw kandidaat te zijn voor zijn functie bij Finance&Invest.brussels, en de beslissing van de regering af te wachten.

Link met top Open VLD

De Franstalige nieuwszender LN24 legt een link met Stefan Cornelis, sinds kort de kabinetschef van Sven Gatz. De Open VLD'er cumuleert die post met een andere voltijdse baan: die van OCMW-voorzitter van Ukkel. Die functie nam hij in 2017 over van Jean-Luc Vanraes, toen die na het schandaal rond de cumul van die job met zijn dikbetaalde functie bij de GIMB moest opstappen.

Volgens LN24 steunt Cornelis daarom sterk de verlenging van Vanraes' mandaat bij Finance&Invest.brussels, een standpunt waardoor de interne spanningen bij Open VLD zouden oplopen. Als Vanraes naast een verlenging grijpt, zou die immers kunnen terugkeren naar zijn eerdere baan als OCMW-voorzitter. Vanraes erkent aan BRUZZ dat dat een mogelijkheid is, maar "slechts een van de vele".

"Ik kan opnieuw advocaat worden, ik ben nog altijd ingeschreven aan de balie. Ik kan een eigen zaak beginnen, er zijn wel wat ideeën. Of ik kan ingaan op een van de aanbiedingen die bedrijven mij de afgelopen tijd hebben gedaan. Ofwel keer ik dus terug naar het OCMW van Ukkel, maar dat is lang niet zeker."

Vanraes, die als 65-jarige de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, heeft in elk geval geen zin om te gaan rentenieren of tuinieren. "Ik zit nog boordevol energie. Het feit dat bedrijven mij voorstellen doen, toont aan dat anderen ook geloven dat ik mij nog nuttig kan inzetten."

brussels_parlementslid_stefan_cornelis_open_vld_2_940_667px_c_jef_van_de_veire.jpg

Voormalig parlementslid Stefan Cornelis cumuleert momenteel de positie van kabinetschef van Sven Gatz (Open VLD) met het OCMW-voorzitterschap in Ukkel. Hij nam die laatste post over van de in opspraak geraakte Jean-Luc Vanraes

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Jean-Luc Vanraes , Sven Gatz , Stefan Cornelis , Barbara Trachte , Finance&Investment.brussels , gimb , breuk Open VLD , Open VLD

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni