Achterpoort Klein Kasteeltje blijft dicht na incident

Asielzoekers in de kou
© KVDP/BRUZZ
| Asielzoekers in de kou, aan de ingang van het Klein Kasteeltje
© KVDP/BRUZZ
| Asielzoekers in de kou, aan de ingang van het Klein Kasteeltje

Dinsdag blijft de achterpoort van het Klein Kasteeltje dicht voor asielzoekers. Maandag moest de politie tussenkomen om de veilige doorgang van asielzoekers te garanderen. Er vindt regelmatig duw- en trekwerk plaats voor de poort, waar groepen mensen staan te wachten.

Maandag werden asielzoekers per bus vervoerd vanaf de Pachecolaan naar het Klein Kasteeltje. Om de veiligheid te garanderen werd de politie ingezet, schrijft De Standaard. Groepen mensen die de afgelopen dagen en weken geen opvangplaats kregen, slapen voor de poort.

Om ‘geduw en getrek’ te voorkomen, bleef de poort voorlopig gesloten. Wel zijn er medewerkers van Fedasil op het terrein om asielzoekers naar andere opvangplaatsen te leiden. Denk bijvoorbeeld aan Ariane, een noodopvangcentrum in Sint-Lambrechts-Woluwe, of het Pachecocentrum als het om een aanmelding gaat.

Het is niet duidelijk wanneer het Klein Kasteeltje weer opent. "De collega’s bekijken momenteel wat er mogelijk is," klinkt het in een officiële reactie aan De Standaard. Staatssecretaris De Moor wil ondertussen een 'winterplan' voorleggen aan de regering. Dat zou ook voor extra capaciteitsverhoging voor asielopvang moeten zorgen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?