Actievoerders Havenlaan: 'Ook kasseien behouden'

© brusselnieuws.be
26/07/2013
De actievoerders van de Havenlaan nemen geen genoegen met de beslissing van de Brusselse regering. Die laat de platanen nu wel staan, maar wil nog steeds de kasseien weghalen. “Zodra iedereen uit vakantie terug is, smeden we weer plannen.”

Het Havenlaanfeuilleton blijft duren. De actievoerders die voor het behoud van kasseien en platanen streden, kunnen zich immers niet vinden in de beslissing van de Brusselse regering.

"We hebben vanaf het begin gezegd dat het geen vraag is van platanen of kasseien", zegt Zoubida Jellab aan brusselnieuws.be. "We hebben ooit de naam APPP aangenomen en dat staat voor Action pour le Patrimoine, les Pavés et les Platanes. Dat patrimonium is één geheel: een brede laan met de bomen én de kasseien. Je kan het niet in stukjes gaan hakken."

Voetengerammel
Minister voor Openbare Werken Brigitte Grouwels (CD&V) kondigde vorige week aan dat er een grote overlegronde komt over de uitwerking van de verdere heraanleg van de laan. Jellab vindt dat de minister daarmee met de voeten van de actievoerders rammelt. "Eerst beslissen om de kasseien weg te halen en dan overleggen! Ons grootste verwijt is net dat er te weinig overleg was over de echte beslissingen."

Patrick Wouters, een andere woordvoerder van de Havenlaanactivisten verwoordt het op Télé Bruxelles zo: "Deze beslissing, dat is troubler l'eau pour pêcher le poisson", verwarring stichten om iets door te zetten, zeg maar."

De kans is groot dat de er in het najaar nieuwe acties rond de laan komen. "Nu is iedereen met vakantie, maar eind augustus is er al overleg over nieuwe acties", weet Jellab, die ook kanttekeningen plaatst bij de beslissing om de platanen te behouden. "Natuurlijk moeten de bomen blijven, maar het is wel vreemd om eerst te horen dat veel bomen ziek zijn, terwijl ze nu plots kunnen blijven."

Een vaak gehoord argument over de Havenlaan is ook dat kasseien niet meer van deze tijd zijn en niet compatibel zijn met zwaar vervoer. Jellab spreekt dat tegen. "Kasseien zijn net duurzaam. Hét probleem van de laan is dat er veertig jaar niets is aan gebeurd. Hebt u al eens een asfaltweg gezien na veertig jaar?"

Overigens is Jellab ook Brussels gemeenteraadslid voor Ecolo, een partij die mee aan de knoppen zit in de Brusselse regering.

Heraanleg van de Havenlaan

De Havenlaan aan Thurn & Taxis is aan renovatie toe. De eerste plannen dateren al van 2008, maar door protest zijn die nooit gestart. Vooral de vervanging van de kasseien zorgt voor veel protest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Heraanleg van de Havenlaan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni