© AKPK

Adopteer eens een kasseistrook op de Havenlaan

© BRUZZ
22/01/2017

Het buurtcomité dat strijdt voor de bescherming van de kasseien op de Havenlaan, schakelt een tandje bij. Liefhebbers van de kasseien kunnen vanaf nu elk een kasseistrook adopteren. “Uw aanwezigheid zal hen geruststellen”, aldus het actiecomité.

De AKPK (Aktie Patrimonium, Kasseien, Platanen) strijdt al langer voor het behoud van de kasseien op de Havenlaan. De Stad Brussel plant al jarenlang een heraanleg van de straat. De kasseien zullen daarbij vervangen worden door een asfaltweg. Eind december gaf de overlegcommissie van de Stad Brussel nog een gunstig advies over de heraanleg.

Streekproduct
Maar AKPK geeft de strijd voor de 1.500.000 kasseien nog niet op: “De kasseien zijn duurzaam, want ze kunnen tot in het oneindige hergebruikt worden. Bovendien zorgen ze ervoor dat voertuigen hun snelheid matigen, want door het gedruis geven ze de chauffeur de indruk dat hij te snel rijdt”, klinkt het in een persbericht. AKPK pleit ook voor de bescherming van de kasseien omdat ze “historisch erfgoed” zijn: ze liggen er al sinds de aanleg van de Havenlaan in 1907. "En een kassei is een echt Brussels streekproduct", aldus AKPK.

En daarom krijgen de kasseienfans nu de kans om elk een kasseistrook op de Havenlaan te adopteren. AKPK heeft de hele laan opgedeeld in vlakken van ongeveer 56 vierkante meter. (Lees verder onder de afbeelding)

© AKPK

Iedereen kan een strook adopteren, maar AKPK vraagt wel een zeker engagement: “Verzeker hun van uw toewijding en genegenheid: ga erheen, bekijk ze ter plaatse, en markeer het midden van de kasseistrook die u adopteert. Uw aanwezigheid zal hun geruststellen. Geef hun opnieuw vertrouwen. Zeg hun dat zonder hen Brussel niet meer hetzelfde zal zijn.”

Aan de adoptie-ouders wordt zelfs gevraagd om vanop vakantie een kaartje te sturen, “van hun collega-kasseien die u in verre landen hebt ontmoet. Wij zorgen ervoor dat ze het krijgen.”

Meer informatie over de adoptiecampagne vind je op de website van AKPK. http://www.avenueduport.be/nl/adopte/

Heraanleg van de Havenlaan

De Havenlaan aan Thurn & Taxis is aan renovatie toe. De eerste plannen dateren al van 2008, maar door protest zijn die nooit gestart. Vooral de vervanging van de kasseien zorgt voor veel protest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Heraanleg van de Havenlaan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie