Brussel wil opnieuw vakantie in eigen stad organiseren

© Ivan Put
| De Picardstraat, speelstraat in de zomer van 2020.

Het Brussels Gewest en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) zijn opnieuw op zoek naar ideeën om van de stad een aangename vakantieplek te maken. Brusselaars met goede ideeën voor een andere invulling van de publieke ruimte kunnen voor hun project tot 15.000 euro krijgen van het Brussels Gewest. De VGC voorziet 5.000 per project voor een uitbreiding van de zomeractiviteiten.

Omdat onze zomer er door de aanhoudende coronacrisis opnieuw anders zal uitzien, zetten het Brussels Gewest en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) voor een tweede keer in op een zomeraanbod voor en door Brusselaars. Dat doen ze aan de hand van een projectoproep voor ‘Vakantie in Brussel’ en ‘Staycation BXL’.

Voor ‘Vakantie in Brussel’ maakt het Gewest in totaal 400.000 euro vrij om projecten te ondersteunen die inzetten op een nieuwe invulling van de publieke ruimte. De nadruk ligt op meer participatie, meer ontmoetingsruimte, het vergroenen van straten of pleinen, veilige speelruimte voor kinderen, en aandacht voor actieve verplaatsingsmiddelen.

“We willen de openbare ruimte teruggeven aan de Brusselaars. Veel Brusselaars zullen opnieuw hun zomervakantie in eigen stad doorbrengen en massa-evenementen zoals Brussel-Bad zullen waarschijnlijk niet plaatsvinden. Daarom gaan we voor kleinschalige projecten, met laagdrempelige activiteiten waarbij ontmoeting en ontspanning centraal staan,” zegt minister van Mobiliteit en Openbare Ruimte Elke Van den Brandt (Groen).

Vorig jaar zagen we het effect al van dit soort projecten: ze geven een voorsmaakje van een leefbare, veerkrachtige en aantrekkelijke stad voor jong en oud”, aldus de mobiliteitsminister.

Nadruk op kwetsbare groepen

De VGC vraagt voor ‘Staycation BXL’ aan organisaties en de Brusselse bewoners om een aangepast en uitgebreid vrijetijdsaanbod uit te werken voor Brusselaars die een staycation houden.

De nadruk voor de ‘Staycation BXL’ ligt op Brusselaars in een kwetsbare situatie en de VGC wil ook kunstenaars aan de slag helpen en het culturele leven opnieuw laten floreren. Hiervoor maken ze een budget vrij van 280.000 euro in totaal.

"Het ligt in onze aard om plannen te maken, maar het ligt helaas in de aard van het virus om die te dwarsbomen. Met Staycation willen we Brusselaars vandaag een perspectief bieden zodat ze kunnen dromen van een zomer met minder zorgen, zegt VGC-collegelid voor Cultuur, Jeugd en Sport Pascal Smet (One.brussels-Vooruit). “Laten we deze zomer met z’n allen op zoek gaan naar creatieve manieren om elkaar te ontmoeten en onze eigen omgeving te herontdekken.”

Voorstellen indienen voor 5 mei

Alle voorstellen kunnen nog tot 5 mei ingediend worden. De activiteiten moeten plaatsvinden tussen 1 juli en 31 augustus 2021 en dat in de wijken verspreid over het hele Gewest. Alle activiteiten moeten toegankelijk zijn voor publiek en beantwoorden aan de veiligheidsmaatregelen.

Voor de organisaties die daar nood aan hebben, voorziet perspective.brussels een reeks locaties waar de activiteiten kunnen doorgaan. De geselecteerde projecten zullen gebundeld worden op de website van visit.brussels.

“De zomer nadert met rasse schreden, maar het is nog niet zeker of recreatieve of culturele evenementen in de hoofdstad zullen plaatsvinden. Het is vandaag meer dan ooit belangrijk om onze burgers perspectief te kunnen bieden. De openbare ruimten in Brussel bieden tal van mogelijkheden en plekjes die we door de situatie waarin we vandaag zitten, meer dan ooit moeten benutten”, zegt minister-president Rudi Vervoort (PS).

Vervoort gelooft erin dat deze projecten ervoor zullen zorgen dat “zowel de inwoners als de bezoekers van Brussel tijdens de zomer volop kunnen genieten van een open, dynamische en gastvrije stad.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?