Brusselaar mag vrouwennamen kiezen voor twee voetgangersbruggen

© PD/BRUZZ
| De nieuwe fiets- en voetgangersbrug verbindt metrohalte Graaf van Vlaanderen met de binnenstad.

De twee fiets- en voetgangersbruggen over het kanaal die Molenbeek en Brussel-Stad met elkaar verbinden, zijn op zoek naar een naam. En die mag jij bepalen. De Brusselaar heeft keuze uit een voorselectie van zes sterke vrouwen, onder wie Frie Leysen en Rosa Parks.

Begin juni werden de fiets- en voetgangersbruggen geplaatst. Eentje verbindt de binnenstad met onder meer het MIMA ter hoogte van de Ninoofsepoort. Via de andere steek je het kanaal over aan metrohalte Graaf van Vlaanderen. De realisatie van die laatste heeft best wat voeten in de aarde gehad.

Voorlopig kan je de bruggen van 6 tot 7 meter breed nog niet overlopen. Helemaal gebruiksklaar zullen ze pas zijn tegen september. Tegen dan moeten de passerelles ook een naam dragen. De gemeente Sint-Jans-Molenbeek en de stad Brussel schoven elk drie vrouwen naar voor om hun naam aan de nieuwe infrastructuur te geven.

Van Frie Leysen tot Rosa Parks

Zo koos de Stad voor de Marokkaanse sociologe Fatima Mernissi, oprichtster van het Kunstenfestivaldesarts Frie Leysen en 'Gravin van Vlaanderen', als referentie naar de locatie van de brug.

Molenbeek opperde de Amerikaanse burgerrechtenactiviste Rosa Parks, ex-schepen in Molenbeek Simone De Becker en directrice van de vzw Foyer Loredana Marchi.

Het is aan de Brusselaar om te kiezen welke naam zijn of haar voorkeur geniet. Dat kan vanaf vandaag/vrijdag tot en met 15 augustus op de website van Brussel Mobiliteit. De namen met de meeste stemmen zullen officieel verbonden worden aan de bruggen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?