Brusselse studenten komen nauwelijks nog aan de bak in horeca

© KVDP/BRUZZ
| Café Les Brasseurs

De tewerkstelling in de Brusselse horecasector is zwaar geïmpacteerd door de coronacrisis, blijkt uit een sectoranalyse van hr-dienstenleverancier Acerta. In juni was 70 procent van de Brusselse horecawerknemers nog technisch werkloos. Daarnaast blijkt dat er amper nog studenten werkzaam zijn in de Brusselse horeca.

Het jaar was nochtans goed begonnen voor de Brusselse horeca. In januari 2020 waren er ruim 40 procent meer jobs in de sector in vergelijking met januari 2019. Maar van die jobgroei schiet er na enkele coronamaanden niet veel meer over. In juni bedroeg de groei nog maar 6 procent.

Daarmee lijkt de impact van de coronacrisis groter op de tewerkstelling in de horeca dan in de hotelsector. De Brusselse hotels en andere verblijfaccommodaties hielden het beste stand. Daar zakte de jobgroei van 72 naar 44 procent.

7 op de 10 technisch werkloos in juni

"Jobstudenten zijn het grootste slachtoffer van de coronacrisis", klinkt het bij sociaal secretariaat Acerta, dat een sectoranalyse heeft uitgevoerd op basis van de gegevens van ruim 600 Brusselse horecawerknemers. In juni 2019 was 22 procent van de Brusselse horecawerknemers student. In juni dit jaar bedroeg het percentage studentenjobs nog 6 procent.

De tijdelijke werkloosheid in de Brusselse horeca was in juni, de maand waarin de horeca opnieuw open mocht, aanzienlijk hoog. Toen kreeg 70 procent van de horecawerknemers nog te maken met tijdelijke werkloosheid, al is dat percentage wel aan het dalen.

“Als we herstel mogen verwachten, dan moeten we dat ook eerst zien in de tijdelijke werkloosheidscijfers. Pas als die zullen zijn gedaald, zullen we flexibele werknemers, zoals studenten, naar de horeca zien terugkomen", zegt sales director van Acerta Brussel Niko Smeets. "Het tij lijkt stilaan wel te keren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?