| Brussels schepen van Klimaat Benoit Hellings (Ecolo) en zijn collega voor Economische Zaken Fabian Maigain (Défi) ingeduffeld onder een Wolleke.

Brusselse ‘wollekes’-dekens voor terrasgangers krijgen vervolg

30/09/2023

De gratis Wollekes van Stad Brussel die tijdens de energiecrisis terrasgangers moesten warm houden, krijgen een vervolgverhaal. Geïnteresseerde cafés kunnen zich inschrijven voor een tweede distributiefase. Ook alternatieven voor verwarmingstoestellen kunnen rekenen op een subsidiëring.

In het najaar van 2022 deelde Stad Brussel zo’n 600 Wollekes, gerecycleerde wollen dekens, uit aan hotels, restaurants en cafés die afstand deden van de verwarmingselementen op hun terrassen. Het bleek een groot succes.

"Veel horecagelegenheden zijn beginnen nadenken over de ecologische omschakeling", aldus schepen van Klimaat Benoit Hellings (Ecolo). "Elders in Europa, soms zelfs in veel koudere klimaten, wordt geen energie verbrand om buitenterrassen te verwarmen. We zijn dan ook blij dat onze horeca de overstap maakt."

Er komt nu een tweede fase van de distributie, met een nieuwe oproep voor kandidaat-horecazaken. Veel horecazaken gaven echter aan dat ze hun eigen alternatieven voor verwarmingstoestellen wilden ontwikkelen, vaak in lijn met het concept of de identiteit van de zaak die ze uitbaten. De Stad Brussel speelt hierop in met de creatie van een subsidie die alternatieven gedeeltelijk financiert.

Het maximale subsidiebedrag varieert tussen 400 en 600 euro afhankelijk van de grootte van het terras. Puur textiele alternatieven worden volledig gefinancierd, terwijl textiele alternatieven die extra energie vereisen, zoals bijvoorbeeld elektrische verwarmingskussens, worden gefinancierd tot 50 procent van de aankoopprijs.

Alle aankopen vanaf 1 januari 2023 komen in aanmerking. De bonus is een aanvulling op de regionale investeringspremie voor energiebesparing, die nog geldig is tot 11 oktober 2023 en varieert van 2.000 tot 50.000 euro per vestiging.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni