Home Sebrechts zou aanvankelijk een transithuis worden voor Oekraïners (archiefbeeld).

Burgemeester Molenbeek wil asielcentrum sluiten, Mahdi vraagt overleg

JP
© BRUZZ
12/06/2022

Een asielcentrum in Molenbeek moet zijn activiteiten stopzetten. Dat staat in een proces-verbaal dat burgemeester Catherine Moureaux (PS) liet opstellen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) vraagt om overleg met de burgemeester.

Home Sebrechts was tot voor kort een rusthuis van de Armonea-groep. Die besloot vorig jaar om het rusthuis te sluiten. Fedasil wilde het gebouw om er een opvangcentrum van te maken voor asielzoekers, maar toen brak de oorlog in Oekraïne uit. De procedure voor de ingebruikname werd versneld en het gebouw zou een transitwoning voor Oekraïners worden: een plek waar ze zouden aankomen en na een paar dagen worden doorverwezen naar andere plekken in het hele land.

Maar algauw bleek dat het huis niet nodig was - de Oekraïense opvangcrisis bleek al bij al nog mee te vallen. Maar omdat Fedasil een tekort aan opvangplaatsen heeft voor mensen die asiel aanvragen, kiest de organisatie ervoor het leegstaande rusthuis daarvoor in te vullen.

'Draagkracht overschreden'

Dit tot onvrede van burgemeester Catherine Moureaux (PS). Ze stelt dat de draagkracht van Molenbeek onvoldoende is om de nieuwkomers te omkaderen. Ook omwonenden zijn het niet eens met de komst van het centrum.

Begin juni laat Moureaux de gemeentediensten een proces-verbaal opstellen waarin staat dat het centrum niet voldoet aan de stedenbouwkundige vergunning. Daarover bericht de VRT en het nieuws wordt bevestigd door het kabinet-Mahdi.

Er is een vergunning voor een woonzorgcentrum, niet voor een opvangcentrum, staat in de tekst. Daarom beveelt de burgemeester "de onmiddellijke stopzetting van de activiteiten".

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) betreurt de stijl van communiceren. Bij zijn kabinet is te horen dat men probeert in dialoog te gaan met burgemeester Moureaux, en dat er al lang een overlegmoment wordt gevraagd. Opvang weigeren, net nu er een tekort is aan plaatsen, is 'nogal vreemd' en 'niet te begrijpen', klinkt het.

'Gegijzeld'

Intussen zeggen de bewoners van het centrum dat ze de dupe worden van deze politieke spanning. Zo lukt het hen bijvoorbeeld niet om zich in te schrijven als inwoner van de gemeente. Afgelopen week schreven ze een brief om het probleem aan te kaarten.

Bij Fedasil was de voorbije weken te horen dat ze de situatie niet op de spits wilden drijven. Ze hopen dat op politiek niveau de plooien platgestreken worden en wachten af. Fedasil gaat er ook van uit dat het centrum niet moet sluiten. Hun advocaten buigen zich nu over de zaak.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni