Café-uitbaters woedend over sluiting: 'Dan zal het misschien voor altijd zijn'

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 7 oktober 2020

Vanaf morgen zullen alle cafés, bars en theehuizen in Brussel verplicht moeten sluiten, en dat voor minstens een maand. Restaurants mogen wel openblijven. “Als we opnieuw moeten sluiten zou het wel eens kunnen dat het voor altijd is", zegt Martine Peeters van café Daringman.

Verschillende uitbaters van cafés in Brussel zijn niet opgezet met de beslissing van de gewestelijke veiligheidsraad. Ze vinden de verplichte sluiting niet gerechtvaardigd en betreuren de beschuldigende vinger die ze naar hen gewezen krijgen.

“Kijk naar het openbaar vervoer waar iedereen op elkaar staat gepakt. Wij volgen heel strikte maatregelen, dus volgens mij is deze beslissing niet coherent”, zegt de uitbater van café Belga aan het Flageyplein. “Vanavond sluiten we om 23u met veel onrust en verdriet. Voor de 40 mensen die hier werken zal de komende maand zwaar worden.”

Ook Martine Peeters van café Daringman ziet het donker in: "Als we nu opnieuw moeten sluiten zou het wel eens kunnen dat het voor altijd is. Vannacht ga ik niet goed slapen."

Solidariteit met restaurants

Hoewel de uitbaters het niet begrijpen waarom zij moeten sluiten en restaurants niet, tonen ze zich wel solidair met hen: “Ik ken veel mensen die in restaurants werken. Ik ben blij dat zij op z’n minst wel open mogen blijven, zo is er toch iets van leven”, klinkt het bij café Belga.

Voor Marc Daniels van Kaffabar is het nog niet duidelijk of hij mag openblijven of niet: “Ik vermoed van wel aangezien 40 procent van onze inkomsten van eten komen, maar we wachten nog bang af.” Daniels vindt het vooral jammer dat alle bars en cafés over dezelfde kam worden geschoren. “Wij hebben de laatste maanden zoveel corona-inspanningen gedaan. We hebben net grote investeringen gedaan om ons terras voor de winter ook beschikbaar te houden. Ik word woedend als ik andere cafés zie waar studenten gewoon staan te zingen. Die moeten ze bestraffen, niet degenen die zich wel aan de regels houden”, reageert Daniels gefrustreerd.

Clandestiene feestjes thuis

De grote vrees van de uitbaters is dat mensen zich nu massaal thuis gaan verzamelen voor clandestiene feestjes. “Hier op café is er tenminste controle. Het probleem zal zich nu naar de privésfeer verplaatsen”, zegt Lisa Miller van café Le Pantin. Zij is ook oprichtster van de Facebookgroep ‘Rassemblement de l’Horeca Bruxellois” die opkomt voor de Brusselse horecauitbaters.

“De covid-cijfers zijn inderdaad slecht, maar ik begrijp niet waarom wij alleen gestraft moeten worden”, vraagt Miller zich af. “Hopelijk wordt onze deur vanavond niet platgelopen door verschillende jongeren die nog een laatste avond op café willen, zoals de vorige keer toen de lockdown werd aangekondigd.” Miller spreekt van plannen om te manifesteren tegen de opgelegde sluiting.

Uitbater Café Belga
© ZM/BRUZZ
| De uitbater van café Belga aan het Flageyplein vreest ervoor dat mensen met de sluiting van de cafés thuis onveilig gaan verder feesten.

Uitbaatster Martine van café Daringman in de Vlaamsesteenweg.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?