Pieter De Crem op weg naar de Ministerraad van de Federaal Regering

De Crem: 'Heropening horeca wellicht op 8 juni'

HD
© Belga
24/05/2020

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) gelooft dat het mogelijk is om voor 8 juni een heropening van de horeca in het verschiet te kunnen stellen. De minister is er ook van overtuigd dat de grenzen voor 8 juni kunnen opengaan voor bezoek aan familie in de buurlanden. Dinsdagavond krijgt de regering daarover een advies van de experten die de exit uit de coronamaatregelen voorbereiden (Gees).

Een heropening zou gekoppeld blijven aan de omstandigheden van de evolutie van de Covid-19-pandemie, en er is nog geen beslissing genomen, "maar het gaat erom te voorkomen dat Belgische burgers bijvoorbeeld in Nederland een pint kunnen gaan drinken, waar cafés en restaurants vanaf begin juni hun deuren weer kunnen openen, terwijl ze in België nog steeds gesloten zouden zijn", legt hij in grote lijnen uit.

"Het is niet uitgesloten dat eerst de terrassen opengaan, misschien voor 8 juni, en dan de restaurants de kans krijgen, maar ook hier moet de afstand worden gerespecteerd", legt de minister uit bij RTL.

"Een opening op 2 of 3 juni kan niet worden uitgesloten, als aan alle voorwaarden is voldaan", voegde hij eraan toe, waarbij hij erop wees dat de "voortplantingssnelheid" van het virus door de autoriteiten bijzonder nauwlettend wordt gevolgd. Deze voortplantingssnelheid vertegenwoordigt het gemiddelde aantal mensen dat een burger die het coronavirus bij zich draagt op zijn beurt zal besmetten.

Twee weken geleden voorspelde de interfederale woordvoerder van de strijd tegen het coronavirus, Yves Van Laethem, dat dit percentage waarschijnlijk weer zou toenemen met de intensivering van de sociale contacten, maar dat het belangrijk is om het onder 1 te houden. "Het is gestegen van 0,5 naar 0,9. Als het terugkeert naar 1 betekent dit dat de pandemie terug toeneemt", waarschuwde Pieter De Crem op zondag.

Familie in het buitenland

De Crem zei ook dat de grenzen voor 8 juni kunnen opengaan voor bezoek aan familie in de buurlanden. De grenzen met de buurlanden zijn al een tijdje gesloten voor niet-essentiële verplaatsingen. Maar sinds de uitbreiding van de gezinsbubbel is toegelaten met bijvoorbeeld grootouders, weerklonk ook de vraag om grensverkeer weer mogelijk te maken voor familiebezoek.

Tijdens een interview met VTM nieuws zei minister De Crem dat de grenscontroles niet voor 8 juni zullen worden opgeheven. Maar met "aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid" stelde de CD&V'er dat bezoek aan familie buiten de landgrenzen eeder zal kunnen. Daarbij zal ook naar de situatie in de buurlanden moeten worden gekeken, die ook intern kan verschillen van regio tot regio. Maar voor De Crem moet er een beslissing komen die voor iedereen dezelfde is op hetzelfde moment.

Heropening gebedsplaatsen

De minister gaf ook aan dat hij de heropening van gebedsplaatsen met Pinksteren (31 mei) niet uitsluit. Normaal gezien ligt de heropening van de horeca op tafel van de Nationale Veiligheidsraad op 3 juni. De kans bestaat dus dat de aankondiging vroeger komt.

Indien de beslissing op 3 juni valt, bestaat de kans dat de voorschriften pas op 5 juni in de late namiddag in het Staatsblad verschijnen, waardoor het kort dag zou zijn om alles voor te bereiden. Minister De Crem benadrukte wel dat de coronapandemie nog niet voorbij is. Er zullen dus regels gelden, zoals uiteraard die van de social distancing. In restaurants is het dan ook niet uitgesloten dat er met minder tafels kan worden gewerkt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , coronamaatregelen , pieter de crem , Brusselse horeca

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni