Havenlaan: Grouwels wil snel duidelijkheid van parket

© Bart Dewaele
© Bart Dewaele
Minister van Openbare Werken Brigitte Grouwels (CD&V) dringt aan op een snelle beslissing van het Brusselse parket in het dossier van de Havenlaan. De Brusselse regering heeft vanmiddag beslist een technische interkabinetten-werkgroep op te richten die zich moet buigen over de juridische gevolgen van de uitspraak over de werf.

Minister Brigitte Grouwels vraagt aan het Brusselse parket om snel duidelijkheid te verlenen over de Havenlaan. "Ze hoopt morgen vrijdag al nieuws te hebben," zegt haar woordvoerder aan brusselnieuws.be.

Grouwels weigert de heraanleg van de Havenlaan grondig bij te sturen. Minister voor Leefmilieu Evelyne Huyttebroeck (Ecolo), staatssecretaris Christos Doulkeridis (Ecolo) en Bruno De Lille (Groen!) hadden dit woensdag in een persbericht en donderdag in de ministerraad nochtans opnieuw voorgesteld.

Het enige wat concreet beslist is - na een lange bespreking - is de oprichting van een technische interkabinettenwerkgroep die zich moet buigen over de juridische aspecten van de uitspraak van het parket. Maandagavond had de Brusselse procureur de werf laten verzegelen omdat een milieu-effectenrapport ontbrak en omdat er geen bouwvergunning is voor een technische koker.

Over het belang van de oprichting van die interkabinettenwerkgroep lopen de interpretaties uiteen. Volgens het kabinet-Grouwels is dat "een normale procedure bij alle grote technische dossiers". In Ecolo-hoek ziet men hierin een positieve evolutie voor de tegenstanders de geplande heraanleg.

Buurtbewoners sneller betrekken
Coalitiepartner CDH zal in de komende dagen een voorstel van ordonnantie indienen in het Brussels parlement. Met het voorstel wil de partij dat buurtbewoners en verenigingen sneller betrokken worden bij het uitwerken van projecten met een gewestelijke dimensie. Zo denkt het CDH onder meer aan verplichte informatievergaderingen tijdens een openbaar onderzoek. Het CDH van Brussel Stad en de CDH-fractie in het parlement willen dat de regering de plannen herbekijkt.

Heraanleg van de Havenlaan

De Havenlaan aan Thurn & Taxis is aan renovatie toe. De eerste plannen dateren al van 2008, maar door protest zijn die nooit gestart. Vooral de vervanging van de kasseien zorgt voor veel protest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?