De petitieactie voor het behoud van de bomen én de kasseien van de Havenlaan loopt als een trein. Het wijkcomité Maria-Christina verzamelde 1.600 handtekeningen en zo’n 60 platanen vonden al een adoptieouder. De affiches van het buurtcomité worden regelmatig weggehaald ... en teruggeplakt.

Met een affichecampagne protesteren de wijkbewoners tegen het geplande kappen van de 300 platanen en de verwijdering van de kasseien. Dat gebeurt in het raam van de langverwachte heraanleg van de Havenlaan. Normaal gingen de werken in april beginnen, maar ze zijn uitgesteld tot na 15 augustus, tot na het nestseizoen van de vogels dus.

Sinds een tweetal weken is het wijkcomité Maria-Christina begonnen met een affichecampagne. Op de bomen plakken ze affiches met boodschappen als "Verwijder de sluikstorten, niet de bomen", "Te jong om te sterven" of "Herleg de kasseien."

"Die affiches laten we weghalen door Gewestambtenaren," zegt Philippe Vanstapel, woordvoerder van Minister van Openbare Werken Brigitte Grouwels (CD&V) aan brusselnieuws.be. "Het gaat immers om clandestiene affichage." Maar het wijkcomité hangt ze er meteen weer aan. Kat en muis.

Adopties
Volgens Grouwels moeten de bomen gekapt worden omdat ze ziek zijn, en de zieke bomen de gezonde dreigen te besmetten. Haar kabinet spreekt van 150 zieke bomen. Het wijkcomité daarentegen houdt het op 24 zieke bomen en vraagt dat enkel die gekapt worden.

"Onze boomadoptiecampagne nam zondag een sterke start op de Bloemenmarkt van Laken, met 60 adopties," zegt Wim Didelez van het wijkcomité aan brusselnieuws.be. "Zestig mensen adopteerden een boom. Bovendien hebben al 1.200 mensen onze petitie online getekend en 400 mensen op papier".

Flashmob
Het wijkcomité wil ook dat de kasseien beschermd worden als erfgoed, net als Thurn en Taxis. Vanstapel wijst er evenwel op dat de kasseien deels worden herbruikt voor de aanleg van parkeerplaatsen langs de Havenlaan. "Het andere deel gaat het Gewest verkopen aan de Stad Brussel".

Zondag heeft om 16 uur een flashmob plaats op de terreinen van Thurn en Taxis, met goedkeuring van de eigenaars. "We hopen dat het Gewest alsnog de plannen gaat wijzigen," aldus Didelez. Normaal duren de werken tot 2013. De kostprijs bedraagt 8 miljoen euro.

Heraanleg van de Havenlaan

De Havenlaan aan Thurn & Taxis is aan renovatie toe. De eerste plannen dateren al van 2008, maar door protest zijn die nooit gestart. Vooral de vervanging van de kasseien zorgt voor veel protest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Heraanleg van de Havenlaan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni