© Annick Handelberg

Nieuwe actie Havenlaan: ‘Doorgaan tot er een debat komt’

© brusselnieuws.be
04/09/2011
Zondagnamiddag werd er opnieuw actie gevoerd tegen de geplande heraanleg van de Havenlaan. De organisatie spreekt van een vijfhonderdtal deelnemers. De actie was gericht “tegen Grouwels en de andere kazakkendraaiers.”

De actievoerders verzamelden rond 15.00 aan het Saincteletteplein voor een ludieke actie. De Lakense zangeres Marie-Laure Beraud zong een aangepaste versie van het nummer 'L'opportuniste' van Jacques Dutronc. Daarna werd er symbolisch 'kazakgedraaid', oftewel van jas gewisseld.

De actie was gericht tegen de geplande heraanleg van de Havenlaan, een herinrichting waarbij de huidige platanen sneuvelen en de kasseien verdwijnen.

Actievoerder en politiecommissaris Patrick Wouters zegt dat de demonstratie vlot verlopen is. "We wilden de inconsequentie van de ministers op de korrel nemen," zegt hij. Hij verwijst daarmee vooral naar de Brusselse ministers van Openbare Werken Brigitte Grouwels (CD&V). Volgens de actievoerders heeft zij de mond vol van duurzaamheid, terwijl de heraanleg van de Havenlaan te weinig rekening houdt met dat aspect.

Maandag beginnen de werken. Hoe moet het nu verder met het actiecomité Actie Patrimonium Kasseien Platanen? "Er komen zeker nog acties. Mensen komen spontaan met allerlei creatieve ideeën aanzetten. Morgen is er alvast een samenkomst aan het Saincteletteplein, om te proberen de werkzaamheden tegen te houden."

De actievoerders willen doorgaan tot er een debat komt rond de toekomst van de Havenlaan. De actievoerders willen dat hun alternatieve plan door de ministerraad bestudeerd wordt. "Want een echt debat, gebaseerd op cijfers, is er tot nu toe niet geweest. Het alternatieve voorstel heeft nooit een kans gekregen."

Heraanleg van de Havenlaan

De Havenlaan aan Thurn & Taxis is aan renovatie toe. De eerste plannen dateren al van 2008, maar door protest zijn die nooit gestart. Vooral de vervanging van de kasseien zorgt voor veel protest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Heraanleg van de Havenlaan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie