Opnieuw burgerslachtoffers bij drugsgeweld: 'Steeds grotere impact op de bevolking'

Kevin Van den Panhuyzen
© BRUZZ
07/12/2023
Updated: 07/12/2023 19.34u

Elsene werd woensdagavond opnieuw opgeschrikt door een schietpartij. Deze keer niet in Matonge, maar wel op de chique Gulden Vlieslaan. Het gaat wellicht om drugsgeweld, waarbij verschillende onschuldige voorbijgangers gewond zouden zijn geraakt. "We mogen bendes niet het gevoel geven dat dit hun terrein is."

"Ze was in een slechte staat toen ze hier binnenkwam. Een kogel moet door haar kuit geboord zijn en er was overal bloed. Ze schreeuwde van de pijn." Alain Gagnaire, uitbater van Couleur Café in de Gulden Vliesgalerij, beschrijft hoe een van de slachtoffers van de schietpartij zijn brasserie woensdagavond binnen strompelde.

"Het was een jonge toeriste. Eén van mijn opdiensters heeft een EHBO-cursus gevolgd en we hebben onmiddelijk de eerste zorgen toegediend. Er was ook een tweede gewonde, blijkbaar een Zweed, die gewond was geraakt bij een val tijdens het vluchten."

Drie mannen

In totaal vallen er woensdagavond vijf slachtoffers bij de schietpartij op de Gulden Vlieslaan in Elsene. Vier mensen werden geraakt door een kogel. Op bewakingsbeelden is te zien hoe de dader rond 19.30 uur het vuur opent op een groepje van drie mannen, ter hoogte van de ingang van de ondergrondse parking Twee Poorten.

De drie mannen vluchten weg in de richting van de Louizalaan, net als de meeste andere mensen die op dat moment in de winkelstraat aanwezig zijn.

"Zelf heb ik de schoten niet gehoord, maar ik zag wel dat er paniek was buiten. Een groep van een twintigtal erg geshockeerde mensen liep de winkelgalerij binnen en wij hebben ze in onze brasserie ontvangen," herinnert Gagnaire zich.

Alain Gagnaire, uitbater van Couleur Café in de Gulden Vliesgalerij, legt uit hoe slachtoffers en panikerende voorbijgangers zijn zaak binnen liepen.

De uitbater van de brasserie dacht meteen aan een terreurdaad, zoals de schietpartij van twee maanden geleden aan de Sainctelettesquare waarbij twee Zweden werden vermoord. Maar politie en parket veegden de terreurpiste dezelfde avond nog van tafel.

Het gerechtelijk onderzoek loopt nog volop, maar wellicht ging het om een afrekening in het drugsmilieu. In die context vonden er in de aangrenzende wijk Matonge twee schietpartijen plaats in de voorbije twee à drie maanden. "Maar het is de eerste keer dat dit op de Gulden Vlieslaan gebeurt," aldus Couleur Café-uitbater Gagnaire nog. "Waar gaat dit naartoe?"

Imagoschade

De ochtend na de schietpartij staan niet veel winkeliers op de Gulden Vlieslaan te springen om met de pers te spreken. Niet uit angst, maar uit vrees voor imagoschade.

De winkelstraat hoor je niet te associëren met schietpartijen, klinkt het, maar met plezier en vertier. Je kan er naar de bioscoop gaan en shoppen in zaken als C&A, Massimmo Dutti, Prada en Chanel.

"Drie jaar geleden waren hier wel rellen (waarbij verschillende winkels in de buurt geplunderd werden, red.), maar verder hebben wij hier nooit problemen gehad," vertelt een juwelier die anoniem wil blijven. Dat er bijna voor zijn deur geschoten werd, verbaast hem.

"En vooral het tijdstip van de schietpartij verbaast me. Het gebeurde op een moment dat er nog veel volk buiten was, onder meer mensen die stonden aan te schuiven voor de bioscoop."

843ba8ea-original-1242147b-23c1-4a21-83b4-0bc29f2e510c.jpeg

| Politieagenten patrouilleren op de Gulden Vlieslaan

Nevenschade

Volgens burgemeester van Elsene Christos Doulkeridis (Ecolo) toont het aan dat drugsbendes steeds driester te werk gaan. Eind september kreeg hij als burgemeester voor de eerste keer te maken met een onschuldig slachtoffer van een druggerelateerde schietpartij, toen een voorbijganger geraakt werd door een verdwaalde kogel.

Van de vijf gewonden die woensdagavond gevallen zijn zouden vier personen niets te maken hebben met de miljoenenbusiness achter drugstraffiek.

"De gewonde die er het ergste aan toe was, is naast slachtoffer misschien ook wel verdachte. Het is duidelijk dat hij het doelwit was van de schutter," zegt Doulkeridis donderdagmiddag voor de ingang van de Gulden Vliesgalerij. "Voor de andere gewonden hebben we op dit moment geen enkele aanwijziging dat het niet om nevenschade gaat. Dat is extreem erg."

0df7a8a1-original-52802661-01af-403b-b7eb-18a3e3a7303a.jpeg

| Burgemeester Christos Doulkeridis voor de ingang van de Gulden Vliesgalerij

"Enkele jaren geleden zei men over de stadsbendes: 'Ze hebben het enkel op elkaar gemunt, dus dat is niet zo erg.' Maar vandaag zijn er wel degelijk slachtoffers. Het drugsgeweld heeft een steeds grotere impact op mensen die er niets mee te maken hebben," aldus Doulkeridis.

"Gisteren was ik opgelucht dat het niet om een terreurdaad ging, maar voor wie geraakt wordt door een kogel maakt dat weinig uit. Binnenkort moeten we misschien vaststellen dat het drugsgeweld meer slachtoffers veroorzaakt dan terreur. Het is niet normaal dat je tijdens het winkelen of een bioscoopbezoek moet denken: 'Ik moet opletten dat ik geen kogel incasseer.'"

'Acties intensifiëren'

De burgemeester van Elsene was zowel woensdagavond als donderdagmiddag op de plaats van de schietpartij. Ook federaal minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) deed donderdag een plaatsbezoek. Daarmee geeft hij volgens Doulkeridis een positief signaal.

"We moeten tonen dat wij zelf niet bang zijn om hier te komen. We mogen die bendes niet het gevoel geven dat dit hun terrein is," aldus Doulkeridis nog. "Als het over drugsbendes gaat, beseffen wij dat zij hun acties en aanwezigheid intensifiëren. Wij moeten nu terrein winnen op die smerige drugsmarkt, waarvan we weten welke schade ze veroorzaakt."

Nils Duquet, wapenexpert en directeur van het Vlaams Vredesinstituut, legt uit waarom wapengeweld steeds vaker opduikt in de publieke ruimte.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni