Oudejaar Brussel: 'Extra personeel in clubs tegen ontolereerbaar gedrag'

Rojin Ferho
© BRUZZ
28/12/2022

Politie, restaurants, ziekenhuizen maken zich allemaal klaar voor een 'normale' oudejaarsavond zonder coronamaatregelen. Ook de danceclubs willen van de overgang een fijn feestje maken. "Er worden meer medewerkers ingezet in de clubs om geweld na alcohol of seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen."

Na een aantal corona-edities gebeurt de overgang van oud naar nieuw dit jaar op een normale manier. Zonder restricties. En met veel goesting om te feesten. Waaraan mag de Brusselaar zich verwachten?

Vuurwerk

Na twee jaar afwezigheid organiseert Stad Brussel opnieuw een grote vuurwerkshow boven het Paleizenplein.

Wel is het verboden om zelf vuurwerk af te steken of te bezitten op het Brussels grondgebied. Dat liet minister-president Rudi Vervoort (PS) eerder al weten.

Een goede beslissing, vindt ook Eric Vander Oost van het UZ Brussel. "Vuurwerk kan enorm veel schade toebrengen, waardoor op oudejaarsavond vaak heel wat mensen op spoed belanden."

De politie kondigt daarom aan streng te zullen controleren. “Vooral op drukke plaatsen, zoals de Grote Markt", zegt Ilse Van de Keere van de politiezone Brussel-hoofdstad-Elsene. "Patrouilles zullen toezien op het verbod."

Vuurwerk 21 juli

| Traditioneel op de nationale feestdag: vuurwerk op het Paleizenplein.

Een hele avond dineren

Alleen maar afhaalmaaltijden aanbieden, een vroeger sluitingsuur, voldoende afstand tussen de tafels: het is maar een greep uit de maatregelen waar restaurants zich de afgelopen jaren moesten aan houden.

“Het heeft ervoor gezorgd dat veel restaurants failliet gingen”, blikt Hubert De Bellefroid terug, vicevoorzitter van de Brusselse horecafederatie. “Het is trouwens de ene crisis na de andere geweest: de coronacrisis, de energiecrisis..."

Toch kijken veel restaurantuitbaters ongeduldig uit naar oudejaarsavond. Vorig jaar moesten ze op al om 23 uur de deuren sluiten, een maatregel die verdwenen is en waar de horecasector heel tevreden om is. “We verwachten daarom veel volk”, zegt De Bellefroid. “Veel restaurants blijken trouwens al helemaal volzet te zijn.”

Dansend het nieuwe jaar in

Oudejaarsavond lijkt in Brussel ook voor de clubs een inhaalmanoeuvre, gezien het grote aantal evenementen dat plaatsvindt.

Fuse, Mirano, C12, Bloody Louis: het zijn maar een paar nachtclubs die speciaal voor oudejaar een evenement organiseren. “Maar het grootste evenement in Brussel zal wellicht wel FCK NYE zijn in Paleis 12, daar verwachten we 23.000 mensen”, vertelt Lorenza Serra van de Brussels By Night Federation.

“Eindelijk kunnen we oudejaarsavond opnieuw vieren zonder coronamaatregelen”, klinkt het.

Clubs zetten op oudjaar meer medewerkers in om (seksueel) geweld tegen te gaan.

Lorenzo Serra, oprichter Brussels By Night Federation

De nachtclubs bereiden zich ook op een specifieke manier voor. “Er worden meer medewerkers ingezet in de clubs om bijvoorbeeld geweld na alcohol of seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan”, zegt Serra.

Dat de situatie op verschillende plaatsen kan ontaarden, dat bevestigt ook de politie. “Oudejaarsnacht is altijd een nacht met veel incidenten”, vertelt Ilse Van de Keere van de politiezone Brussel-hoofdstad-Elsene.

Nu nog thuis geraken

In Brussel rijden de bussen, trams en metro’s van MIVB gratis in de nacht van 31 december tot 1 januari. Ze rijden tot ongeveer 1 uur ’s nachts en dan nemen de Noctis-bussen over, tot ongeveer 4 uur.

Wie daarnaast na twee jaar stilte opnieuw uit zijn as herrijst, zijn de Responsible Young Drivers. Op oudejaarsavond organiseren zij voor de dertigste keer hun nieuwjaarsactie. Wie te diep in het glas heeft gekeken, kan rekenen op een gratis ritje van de organisatie.

“Het is voor alle duidelijkheid een noodoplossing”, zegt Johan Chiers, afgevaardigde bestuurder. “We merken wel dat er in een grootstad zoals Brussel veel meer vraag is naar ons aanbod”, klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Oudjaar, oudejaarsavond, Nieuwjaar, Brusselse nachtleven, Brusselse horeca, MIVB, Responsible Young Drivers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni