Parket: “Meer platanen minder Brigitten”

© brusselnieuws.be
23/09/2011
De advocaten van het Brussels Gewest hebben bedenkingen bij de rol van het Brusselse parket, dat de werf van de Havenlaan liet verzegelen. Een collega van de substituut doopte zijn conclusie in die procedure immers "meerplatanenminderBrigitten", een persiflage op een verkiezingsslogan van Grouwels. Ook collega-minister Vanraes is geschokt.

Dat bleek vrijdag voor de Brusselse kortgedingrechter waar ze de opheffing van dat beslag vroegen. De advocaten van het Brussels Gewest kregen die benaming onder ogen omdat de substituut procureur des Konings, Christophe Reineson, zijn conclusies in een pdf-bestand overmaakte via e-mail. Het was Reineson die op 5 september de werken op de Havenlaan liet stilleggen en beslag legde op de platanen en de kasseien.

"We kunnen een substituut van het openbaar ministerie niet wraken omdat die nu eenmaal een partij zijn in het geding en standpunt moeten innemen", zei meester Jan Ghysels voor het Brussels Gewest. "Maar de rechtsleer schrijft wel voor dat die rol niet mag overslaan naar vijandigheid. Dat is hier duidelijk wel het geval."

De naam van de conclusie is een persiflage op een oude verkiezingsslogan van de CD&V-politica, te weten: "Minder Frans, meer Brigitte".

'Ongepast'
Woordvoerster Wenke Roggen van het Brusselse parket geeft toe dat de titel van het document ongepast was. Ze zegt dat het evenwel niet subsituut Reineson was die de titel aan het document heeft gegegeven, maar een collega van hem. Welke gevolgen dit kan hebben is de zaak is voor haar niet meteen duidelijk.

De substituut werd op de zitting van de kortgedingrechter vervangen door zijn collega en verantwoordelijke voor de economische en financiële sectie van het Brusselse parket, Walter Quirynen. Die betreurde de titel die een collega voor de conclusie had gekozen. Meester Ghysels liet weten dat hij ook de procureur des Konings zelf en de minister van Justitie op de hoogte had gesteld. Alvast die laatste zou laten weten hebben dat hij niet opgezet was de zaak.

Verkiezingsslogan
De tekst van de conclusie is ongetwijfeld een verwijzing naar de verkiezingsslogan van Brigitte Grouwels: Minder Frans, meer Brigitte."

Collega-minister Jean-Luc Vanraes, gewezen advocaat, zegt geschokt te zijn over de conclusie van de substituut. "Dit heb ik in dertig jaar advocatuur nooit meegemaakt". Hij wijst erop dat het openbaar ministerie de hele gemeenschap moet verdedigen. "Het openbaar ministerie moet zich boven de partijpolitiek stellen," luidt het.

Heraanleg van de Havenlaan

De Havenlaan aan Thurn & Taxis is aan renovatie toe. De eerste plannen dateren al van 2008, maar door protest zijn die nooit gestart. Vooral de vervanging van de kasseien zorgt voor veel protest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek, Heraanleg van de Havenlaan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni