© BRUZZ

Toerisme in Brussel lijkt terug te keren

CD, SD
© BRUZZ
17/04/2022

Het wordt weer drukker in de Brusselse straten. De zonnige dagen en de vakantieperiode zorgen voor iets meer toeristen en daar is de Brusselse horeca erg tevreden mee.

"We merken dat we veel meer klanten hebben, vooral nu in de paasvakantie," zegt Marianne Renders van horecazaak Frank. "Het valt ook op dat het vooral niet-Belgen zijn, al valt het moeilijk te onderscheiden of het om expats of toeristen gaat."

Al is het moeilijk voor Renders om een vergelijking te maken met de pre-coronaperiode, aangezien haar horecazaak pas opende in maart 2020, twee weken voor de eerste lockdown. "We merken in elk geval wel een verschil met vorige zomer. Voor ons is dat heel belangrijk omdat we de hele week ontbijten aanbieden. Dat is niet echt ingebakken in de Belgische cultuur. Daarvoor moeten we vooral op expats en toeristen rekenen."

Ook Horeca Brussels laat weten dat het beter gesteld is met het toerisme in Brussel, al blijft het volgens hen beperkt tot het centrum. Jeroen Roppe van Visit.Brussels heeft nog geen cijfers beschikbaar over het aantal toeristen, maar heeft het gevoel dat het de goede richting uitgaat.

Spaanse toeristen

Wie afgelopen week door de straten van Brussel liep, zal vooral Spaanse toeristen opgemerkt hebben. En dat is niet toevallig. "Het is Semana Santa," zegt Leire Barrio, een Spaanse studente die met haar familie op bezoek is. Dat is de Spaanse benaming voor Goede Week, de laatste zeven dagen van de Vastentijd net voor Pasen.

"We hebben ook Gent en Brugge bezocht," zegt Barrio "Het is onze laatste avond hier Brussel en we hebben er heel hard van genoten. Brussel is een super mooie stad en we zijn blij dat we voor deze reis hebben gekozen." Om hun reis af te sluiten, wachten ze op een van de gratis rondleidingen van Belgo Tours op de Grote Markt.

20220417_Leire Barrio Spaanse toerist in Brussel op de Grote Markt_(c)BRUZZ
© BRUZZ | De Spaanse studente Leire Barrio is met haar familie op vakantie in Brussel.

Ook de gidsen merken dat er meer toeristen zijn, al is het verschil volgens Rodrigo Rodriquez van Belgo Tours niet zo groot. "In vergelijking met een aantal maanden geleden, zijn er inderdaad meer toeristen, maar er zijn er nog altijd een pak minder dan voor corona. Er zijn er ook iets meer dan dezelfde periode vorig jaar."

Volgens Rodolphe Van Weyenberg van de Brussels Hotel Association zijn we nog lang niet terug op het punt van voor de coronacrisis. “We zien wel dat er een toename is in het vrijetijdstoerisme. Tijdens het weekend doen hotels het een pak beter dan tijdens de week. Dat is dus wel bemoedigend, maar bij de zakenreizen is de situatie nog niet verbeterd. Het gaat dus maar om twee op zeven dagen.”

Van Weyenberg benadrukt dat de kleine toename in het vrijetijdstoerisme tijdens het weekend onvoldoende is. "De energieprijzen en grondstofprijzen stijgen nog steeds en de hotels kunnen door de grote concurrentie hun kamerprijzen niet evenveel laten stijgen. Dan zouden ze nog minder bezoekers hebben. Qua rendabiliteit blijft de situatie dus moeilijk.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie