© BRUZZ | Dankzij het nieuwe centrum zullen alleenstaande mannen, die eerder vaak buiten de boot vielen, niet langer buiten hoeven te slapen.

Voormalig hotel in Evere verwelkomt eerste asielaanvragers

JP
© BRUZZ
29/12/2021

Het Rode Kruis heeft de afgelopen weken het voormalig Hotel Mercure in Evere, dat al lang gesloten is, voorbereid op de komst van enkele honderden mensen in afwachting op internationale bescherming.

Dat het hotel in Evere zou worden gebruikt voor de noodopvang van mensen in afwachting van hun asielaanvraag, werd begin december al aangekondigd. Het kostte evenwel een paar weken om het gebouw gebruiksklaar te maken. Rode Kruis mikte altijd al op de feestdagen als startdatum.

Eerder was trouwens niet mogelijk, er was nog veel voorbereidingswerk om het voormalige hotel om te vormen tot een asielcentrum. "We moesten niet alleen extra bedden, matrassen en hygiënekits plaatsen, maar ook personeel aanwerven. Het is gelukt om mensen te vinden, vooral uit de omgeving in combinatie met ervaren medewerkers van het Rode Kruis," zegt Marie Polard van het Rode Kruis, dat verantwoordelijk is voor het beheer van het gebouw.

Het centrum zal vooral alleenstaande mannen opvangen. "De voorbije weken zagen we dat gezinnen met kinderen, vrouwen of niet-begeleide minderjarige vreemdelingen vaak uiteindelijk wel onderdak kregen. De alleenstaande mannen willen we, met de komst van dit centrum, ook van de straat halen," zegt Polard.

Het hotel is, net als het Klein Kasteeltje, een centrum waar mensen korte tijd verblijven. Het dient als een verlengstuk van het Klein Kasteeltje, waar mensen hun asielaanvraag kunnen indienen. De bedoeling is dat ze na enkele weken – ten hoogste maanden – doorstromen naar meer permanente structuren.

Verlengstuk Klein Kasteeltje

Het centrum komt er in samenspraak met federaal agentschap Fedasil en de gemeente Evere. Het wordt beheerd door het Rode Kruis op vraag van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). Het doel is een buffer aan te leggen van 5.400 plaatsen, direct bovenop de bijna 30.000 permanente opvangplaatsen in het netwerk van Fedasil. Mogelijk zal het voormalig Hotel Mercure in de toekomst nog vaker geactiveerd worden als asielcentrum.

"Ik zal niet doen wat mijn voorgangers hebben gedaan en in maart alle extra plaatsen deactiveren," zei Mahdi eerder op BRUZZ radio.

De voorbije weken bleken de bufferplaatsen broodnodig, toen duidelijk werd dat er voor heel wat mensen geen opvangplaats beschikbaar was. "Het is een humanitaire uitdaging om niemand op straat te laten slapen. Als humanitaire speler sluit het uitbaten van dit centrum aan bij onze missie," zegt Polard ten slotte.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie