Asielzoekers daklozen in tentjes op de brug over het kanaal aan het Klein Kasteeltje
© PhotoNews | Asielzoekers in tentjes op de brug over het kanaal aan het Klein Kasteeltje.

Wachtrij voor Fedasil-opvang slinkt voor het eerst in maanden

20/05/2023

Ons land kampt al meer dan anderhalf jaar met een opvangcrisis omdat Fedasil er maar niet in slaagt iedere persoon die een verzoek om internationale bescherming indient, een plekje te geven in zijn netwerk. Voor het eerst echter slinkt nu de wachtrij van asielzoekers die onderdak zoeken. Dat blijkt uit een persbericht van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V).

De combinatie van een verhoogde instroom en een haperend opvangsysteem bezorgde Belgiƫ een opvangcrisis met schrijnende taferelen. Verschillende mensen en zelfs jongeren en gezinnen moesten al nachten op straat doorbrengen omdat er geen plaats meer was in de opvangcentra. Fedasil werd hiervoor al meer dan 8.000 keer veroordeeld tot dwangsommen door verschillende arbeidsrechtbanken.

Inmiddels lijkt echter een kentering te zijn ingezet. De lijst met wachtenden is inmiddels geslonken tot iets minder dan 3.000 mensen. Staatssecretaris de Moor ziet daarin het bewijs dat haar maatregelen die de duur van de procedures en de duur van de opvang in de centra hebben verkort, werken.

Zo moesten langdurig werkende asielzoekers die op hun eigen benen konden staan de afgelopen maanden de opvang verlaten. Het gaat om mensen met een duurzaam contract van langer dan zes maanden of onbepaalde duur die minstens het leefloon verdienen. Daarnaast voorziet de Moor ook een strikte opvolging van mensen die langer dan 3 jaar in de opvang verblijven. Een werkgroep bekijkt alle dossiers, met de bedoeling om lopende procedures sneller af te handelen en te zorgen dat zij uitstromen uit de opvang.

Verder wordt ook in de migratiedeal een aanpassing van de opvangwet voorzien om de opvangduur structureel te verkorten. Wie een definitieve negatieve asielbeslissing krijgt zal de opvang binnen een periode van 30 dagen moeten verlaten. In totaal hebben ongeveer 1200 mensen de centra verlaten als gevolg van de nieuwe maatregelen.

Aanwervingen

Tot slot lijkt ook de aanwerving van extra personeel bij het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) te helpen om de verblijfsduur in de centra van Fedasil te beperken. Sinds vorige zomer werden meer dan 70 extra medewerkers aangeworven. Het CGVS kon daardoor in maart 2677 beslissingen afleveren en in april 2463, tegenover gemiddeld 2000 per maand vorig jaar. Daarnaast vond vorige maand ook een daling plaats in het aantal beschermingsaanvragen.

Wel blijft het creƫren en behouden van extra opvangplaatsen voor asielzoekers nog steeds moeilijk. Dat bewees de mislukte ontruiming van Home Sebrechts, waar zo'n 440 asielzoekers wonen, deze week nog maar eens. Over die zaak gaat de Moor binnenkort samenzitten met Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS).

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni