Wake voor platanen Havenlaan

© tvbrussel
© tvbrussel
Maandagavond vindt op de Havenlaan een wake plaats voor de bedreigde platanen daar. Actievoerders zullen de hele nacht de wacht houden. De wake zal doorgaan vanaf 19.00 uur op de hoek van de Havenlaan en de Stapelhuisstraat.

Het is nog niet duidelijk wanneer de platanen gekapt zullen worden, maar de actievoerders blijven waakzaam. "Er houden mensen de wacht," zegt Wim Didelez van Actie Patrimonium Kasseien en Platanen. "Mocht men met de kettingzagen afkomen, dan is er een sms-systeem dat in werking schiet. Bedoeling is dat iedereen dan afkomt om de bomen te beschermen."

Wanneer de platanen voor de bijl gaan, hangt af van de Stad Brussel. "De aannemer heeft volgens onze informatie een aanvraag ingediend om 's nachts te mogen kappen," zegt Didier Wauters van wijkcomité Maria-Christina. "De Stad Brussel moet daar nog toestemming voor geven. Dat kan gebeuren op de gemeenteraad van vanavond."

Na lang protest en politiek gemanoeuvreer besliste de Brusselse regering afgelopen donderdag om het project voor de heraanleg van de Havenlaan te laten doorgaan in zijn oorspronkelijke vorm. Dat betekent de kap van de 300 platanen op de laan. Normaal zouden de werken starten op maandag 5 september, maar voorlopig is er nog niets gebeurd.

Heraanleg van de Havenlaan

De Havenlaan aan Thurn & Taxis is aan renovatie toe. De eerste plannen dateren al van 2008, maar door protest zijn die nooit gestart. Vooral de vervanging van de kasseien zorgt voor veel protest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?