Coup de théâtre in het feuilleton van de Havenlaan. De procureur des Konings laat de werken stilleggen omdat de vergunning nog naar het afgevoerde logistieke centrum BILC verwijst. Dat meldt het buurtcomité. Minister Grouwels onderzoekt de draagwijdte van de beslissing.

De procureur kwam ter plaatse om de werf te verzegelen, meldt Zoubida Jellab, gemeenteraadslid voor Ecolo en ondervoorzitster van het buurtcomité. Omdat er ter plaatse geen machines waren, vond uiteindelijk geen verzegeling plaats. De heraanleg van de Havenlaan, zonder kasseien en platanen, zou normaal gezien maandag beginnen.

Het gerecht kwam tussenbeide omdat de vergunning onvoldoende gemotiveerd is, laat Jellab weten. De vergunning zou illegaal zijn omdat ze nog verwijst naar het logistieke centrum BILC dat oorspronkelijk langs de Havenlaan zou komen, maar al een tijdje van de baan is. De procureur volgt daarmee in feite de redenering die de actievoerders al maanden naar voor schuiven.

Volgens de actievoerders betekent de beslissing van de procureur dat de huidige vergunning sowieso van de baan is. Een nieuwe vergunning opent volgens het comité de mogelijkheid om nieuwe plannen uit te werken die de platanen én kasseien behouden.

Het parket was dinsdagochtend niet bereikbaar voor toelichting.

Real Time
"Dit is een ongelofelijke wending," zegt Jellab aan brusselnieuws.be. "Ik was in de gemeenteraad en de verwachting was dat de burgemeester een kapvergunning voor 's nachts zou afleveren. "Net op het moment dat ik daar een vraag over stelde, kreeg Thielemans telefoon. Hij heeft dan maar meteen meegedeeld dat die vergunning er niet zou komen."

Het is onduidelijk hoe lang de heraanleg nu wordt uitgesteld. Of het Gewest nu schadevergoedingen moet betalen aan de aannemer en hoe hoog die dan wordt is evenmin duidelijk.

Minister van Openbare Werken Brigitte Grouwels (CD&V) laat de draagwijdte van de gerechtelijke beslissing onderzoeken. "We zijn totaal verrast door de actie van de procureur, en hopen van hem vandaag meer duidelijkheid te krijgen over zijn beweegredenen," zegt woordvoerder Philippe Vanstapel aan brusselnieuws.be. "Pas dan zullen we beslissen hoe het verder moet."

Milieuminister Evelyne Huytebroeck (Ecolo) herhaalt haar oproep om de plannen te herbekijken en denkt dat een minder duur project mét de bomen mogelijk is.

MR-fractieleider Vincent De Wolf vraagt alvast een vervroegde bijeenkomst van de Commissie Ruimtelijke ordening om over de kwestie te debatteren. Ook MR vraagt een herziening van de kapplannen.

Heraanleg van de Havenlaan

De Havenlaan aan Thurn & Taxis is aan renovatie toe. De eerste plannen dateren al van 2008, maar door protest zijn die nooit gestart. Vooral de vervanging van de kasseien zorgt voor veel protest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Heraanleg van de Havenlaan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni