1884 EAT AND DRINK Da Long Yi

| Met Da Long Yi strijkt nu de hotpot eindelijk ook neer in Brussel.

Review
Score: 3 op 5

Da Long Yi: eindelijk strijkt de hotpot neer in Brussel

Michel Verlinden
© BRUZZ
05/04/2024

Brussel was een van de weinige internationale steden waar het met een vergrootglas zoeken was naar een hotpot – de ultrapopulaire Chinese fondue. Daar komt stilaan verandering in, onder meer dankzij het ontregelende Da Long Yi.

Het fenomeen van de hotpot maakt al een hele tijd furore in China en bij Chinese expats. De meest enthousiaste fans hadden er zelfs een aller-retour Brussel-Düsseldorf voor over om gezellig te kunnen smullen van de Chinese fondue met een beperkt caloriegehalte, waarbij groenten en dierlijke eiwitten worden gegaard in een dampende bouillon.

Met Da Long Yi strijkt nu de hotpot eindelijk ook neer in Brussel. De franchise werd in 2013 opgericht en komt rechtstreeks uit Chengdu, Sichuan. In iets meer dan tien jaar tijd hebben de restaurants en vestigingen (meer dan 300!) zich als een lopend vuurtje verspreid, van Los Angeles tot Auckland, en nu dus ook Brussel.

Toen we op een zondagavond rond 20.30 uur de voordeur open duwden, werd al snel duidelijk hoe populair de plek is: de zaak was helemaal volgeboekt. Het overladen interieur – een kruising tussen een Zwitserse chalet en een Chinees restaurant van de eerste generatie – is amusant. De bediening is even innemend als efficiënt, bestellingen geef je zelf door via een tablet.

Toen we op een zondagavond rond 20.30 uur de voordeur openduwden, werd al snel duidelijk hoe populair de plek is: de zaak was helemaal volgeboekt.

Wij namen met z'n vijven plaats aan een ronde tafel, waar in het midden één – of meerdere, dankzij een ingenieus draaisysteem – bouillon stond te pruttelen. Voor wie, net als wij, het principe niet kent, is de eerste hotpot een ontregelende ervaring, je wordt bedolven onder een lawine aan informatie. Toch genoten we van het moment.

Ook op tafel blijft die ervaring even ontregelend. Het trio van bouillons (paddenstoelen, tomaat en pikant voor 17,90 euro), met pittigheidsniveau 'beginners', was al een echte beproeving voor het gemiddelde westerse palet. Pluma van Iberisch varkensvlees (9,90 euro), yam (5,90 euro), paksoi (4,90 euro), mais (4,90 euro), pijlinktvis (8,90 euro), verse ambachtelijke noedels (5,90 euro): de tafel ligt bezaaid met ingrediënten, die allemaal lekker zijn, zeker de gerookte Japanse worstjes (8,90 euro). Al verloren we, door een gebrek aan ervaring, soms eten in de bouillon, of lieten we het net te weinig garen.

Op het drankfront, ten slotte, slaat de Silly Pils van het vat (3,90 euro) een goed figuur.

Da Lon Yi
Brandhoutkaai 55, Brussel, dalongyi.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Resto & Bar , review

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni