Anderlecht en RWDM halveren capaciteit, slechts 400 fans welkom bij Union

© PHOTO NEWS
| Er zullen nog minder supporters welkom zijn in de stadions.

Bij RSC Anderlecht ligt er een plan op tafel om 3.700 toeschouwers te ontvangen in het Lotto Park. Dat is een halvering van het aantal dat de voorbije weken naar het Astridpark afzakte. Bij Union laten de overheden slechts 400 supporters toe in het Dudenpark. RWDM zal toelating krijgen voor maximaal 900 fans.

Herinner u dat er sinds september een beperkt aantal toeschouwers toegelaten zijn in de voetbalstadions. Als voetbalclubs voldoende preventieve maatregelen namen, konden ze een uitzondering krijgen op het maximale aantal aanwezigen in de tribunes. RSC Anderlecht mocht zo ongeveer 6.300 thuisfans ontvangen, RWDM kreeg groen licht voor 1.500 supporters en bij Union was in coronatijden plaats voor 1.600 toeschouwers.

Maar het Overlegcomité besliste vorige vrijdag om een versnelling hoger te schakelen in de strijd tegen de coronagolf. De strengere maatregelen hebben ook een impact op voetbalwedstrijden. Voortaan mag in elk vak slechts opnieuw 200 man plaatsnemen, in plaats van de eerder afgesproken 400. Bovendien moeten supporters in bubbels van vier verdeeld worden en tussen die bubbels moet minstens anderhalve meter afstand gelaten worden.

20201022_UNION_DUDENPARK_OOSTTRIBUNE
© RUSG
| Union plaatste zelfs zitjes in de staantribune zodat toeschouwers tijdens de match niet zouden bewegen in het stadion.

De nieuwe voetbalprotocollen laten zich vooral voelen bij 1B-club Union. Voor de thuiswedstrijd van komende zondag tegen Club NXT zijn slechts 400 fans toegelaten. Het bestuur van l'USG had de gemeente wel degelijk om toestemming gevraagd om zo'n 800 toeschouwers te mogen ontvangen, maar die uitzondering was de Unionisten niet gegund.

Het hoge aantal coronabesmettingen speelt de grootste rol, maar daarnaast verwijst burgemeester Stéphane Roberti (Ecolo) ook naar de thuismatch van Union tegen Lommel begin oktober. Enkele fans hielden zich toen niet aan de gemaakte afspraken en verlieten hun zitje in de Oosttribune. Die stoeltjes werden door de club speciaal geïnstalleerd zodat toeschouwers niet zouden rondlopen.

Halvering bij RSCA en RWDM

Bij RSC Anderlecht ligt er een plan op tafel om in het weekend van 1 november (wanneer KV Kortrijk op bezoek komt) 3.700 paars-witte toeschouwers toe te laten in het Lotto Park. Dat scenario wordt op dit moment afgetoetst bij de gemeente, Celeval en ten slotte ook de twee ministers van Sport. Voor RSCA is 3.700 fans het absolute minimum om uit de kosten voor de wedstrijdorganisatie te raken. De club verwacht vrijdag uitsluitsel.

De situatie bij RWDM is complex. Op dit moment liggen alle administratieve medewerkers die in principe bezig zijn met de wedstrijdorganisatie thuis in bed met het coronavirus. "Ik ben op dit moment de enige die nog kan werken, maar ik weet niet hoe ik alles klaar moet krijgen voor de match van zaterdag (tegen Lierse Kempenzonen, red.)", foetert voorzitter Thierry Dailly. "Het is heel duidelijk wat er gebeuren moet als spelers besmet raken, maar de Pro League heeft geen scenario klaar voor de situatie van RWDM."

Thierry Dailly, voorzitter van voetbalclub RWD Molenbeek, in het Edmond Machtensstadion

Uitstel van het duel van zaterdag lijkt onvermijdelijk. Dinsdag legden vier spelers van RWDM positief op Covid-19. Zodra er minstens zeven A-kernspelers besmet zijn, mag een club uitstel vragen. Woensdag werden opnieuw coronatesten afgenomen, de resultaten daarvan volgen uiterlijk vrijdag. "Men zou bijna hopen dat er nog een paar extra positief testen... (grinnikt) Wat ik voor de duidelijkheid niet doe. Maar ik zit wel met de handen in het haar, want de Pro League verplicht ons die match te organiseren", zegt Dailly.

Of de voorzitter weet hoeveel fans er toegestaan zijn, mocht de match tegen Lierse wel doorgaan? "Manneke, daar ben ik nu echt niet mee bezig", reageert een puffende Dailly. De gemeente Sint-Jans-Molenbeek schept enigszins duidelijkheid. "RWDM moet zich houden aan de protocollen en dus zal de capaciteit grosso modo gehalveerd worden", zegt burgemeester Catherine Moureaux' woordvoerder. Dat betekent: maximaal tot 900 supporters in het Edmond Machtensstadion.

Al houdt het kabinet van Moureaux (PS) er ook rekening mee dat er gewoon geen voetbalsupporters worden toegelaten in de stadions. "Zoals al zo vaak is gebleken: de realiteit van morgen is niet die van vandaag", aldus de woordvoerder. Het bleken profetische woorden, want even later kondigde premier Alexander De Croo (Open VLD) in de Kamer aan dat er al zeker verstrengingen voor de sportwereld zullen komen.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?