Na eeuw zonder bekertriomf ruikt Union opnieuw finale

© Photonews
| Zien we opnieuw dezelfde vreugdetaferelen als na de stunt in de beker tegen KRC Genk?

Union speelt dinsdagavond de terugwedstrijd van de halve finales voor de Beker van België tegen KV Mechelen in het Dudenpark. Nadat de partij in Mechelen op een doelpuntenloze draw eindigde, is het voor l’USG de belangrijkste match uit de naoorlogse geschiedenis. Het is al meer dan een eeuw geleden dat de Brusselse familieclub nog eens zo dicht bij een trofee kwam.

In de gouden tijden van Union flaneerden de spelers als halfgoden tussen duizenden toeschouwers over een houten trap naar beneden. Dinsdagavond kunnen ook Percy Tau en zijn ploegmaats zich die goddelijke status toe-eigenen.

Geen topfavoriet

Daarvoor moeten de Unionisten in een uitverkocht Joseph Marienstadion alleen maar winnen van KV Mechelen, nog zo’n traditieclub die verzeild is geraakt in de tweede klasse. De beklijvende heenmatch in Mechelen eindigde op 0-0, en daar mocht eigenlijk vooral Malinwa blij mee zijn. Union heerste in het hol van de leeuw. Twee Brusselse goals van Tau werden afgekeurd na betwistbaar buitenspel.

Ook de vorige confrontatie tegen “de Kavee” leverde enkele discutabele beslissingen van het scheidsrechterskorps op. Daarom besloot supportersorgaan 'Union Bhoys' een 'crowdfunding' op te starten om de terugmatch te kopen. Een actie ‘voor de zwanze’, die toch wat extra druk op de ketel zet. Het wordt heet in Vorst.

KV Mechelen is dit seizoen – met voorsprong – het beste team in 1B. De statistieken spreken voor zich. Niemand won meer matchen dan de competitieleider (14 van de 22), niemand verloor er minder (2). Niemand scoorde meer doelpunten (46), niemand incasseerde minder (18 tegengoals) en niemand hield vaker de nul (10 keer). De spreekwoordelijke Goliath dus, maar de troon staat op wankelen. In 2019 kon KV Mechelen slechts één van zijn vier wedstrijden winnen, dat was wel in het Dudenpark tegen Union.

Sterkste elftallen

De bezoekers komen met hun sterkste ploeg naar Brussel. Topschutter en ex-Rode Duivel De Camargo werd afgelopen weekend zelfs gespaard in de clash tegen Beerschot-Wilrijk. Na zijn rode kaart in de heenmatch kan Union-coach Elsner geen beroep doen op verdediger Peyre, maar Perdichizzi keert net op tijd terug uit schorsing om de centrale positie in te nemen. Sterkhouders Tau en Selemani kregen in de verrassende nederlaag op Westerlo één helft rust, en zullen dinsdagavond helemaal uitgerust aan de aftrap staan.

Met hun combinatievermogen, technische bagage en snelheid moeten zij in staat zijn de Mechelse organisatie te ontwarren. Tau en Selemani voetbalden de tegenstander in de heenmatch ook op een hoopje. Pas na de rode kaart van Peyre moest Union het initiatief aan Malinwa laten. Hoewel kwalitatief duidelijk een maatje groter, lijkt KV Mechelen op basis van de heenmatch te pakken. En Union kan altijd net iets meer dankzij het enthousiaste publiek.

Kater doorspoelen

Voor de jongere Unionisten is het een uitgelezen kans om nog eens te proeven van de oude gloriedagen in het Dudenpark. Union veroverde de Beker van België, intussen gecommercialiseerd tot de Croky Cup, twee keer: in 1913 en 1914. Meer dan een eeuw later staan ‘les jaunes et bleus’ na een knap parcours dicht bij een derde bekerfinale. Die ontglipte hen 50 jaar geleden, na een verloren strafschoppenreeks tegen de latere laureaat Lierse.

Een terugkeer naar de hoogste klasse zal na de offday in het Kuipje niet voor dit jaar zijn. Een bittere pil om te slikken, maar een onverwachte terugkeer naar het Koning Boudewijnstadion zou alles goedmaken. Union in de bekerfinale: die stoute gedachte doet de harten van alle Brusselse romantici nu al sneller slaan.

Bij BRUZZ zit je op de eerste rij om de belangrijke match Union-KV Mechelen te volgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?