Vorst vraagt Union om 'officieel' een bod te doen op de Bempt-site

Union-stadion render simulatiebeeld Bempt-site USG Union Saint-Gilloise
© KSS GROUP DESIGN GROUP LTD
| Zo zou het nieuwe Union-stadion er kunnen uitzien.
© KSS GROUP DESIGN GROUP LTD
| Zo zou het nieuwe Union-stadion er kunnen uitzien.

De gemeente Vorst heeft voetbalclub Union Saint-Gilloise officieel gevraagd een concreet voorstel in te dienen voor de aankoop van de grond op het terrein van Bempt, waarop de ploeg haar nieuwe stadion wil bouwen. Zo hoeven de onderhandelingen niet meer verder te gaan "op basis van intenties".

De club is al langer op zoek naar een terrein voor een nieuw stadion. In januari kwam via een studie van planningsbureau perspective.brussels de Bemptsite in Vorst als meest geschikte locatie uit de bus. Na lange gesprekken bleven de onderhandelingen echter vastzitten. Vooral Vorst zou tegengas geven. Op financieel vlak kan het stadion alvast geen groot probleem vormen, Union zou het stadion vooral met privé-investeerders financieren.

De gemeente heeft de voetbalclub nu schriftelijk verzocht om een concreet voorstel op tafel te leggen, zodat de onderhandelingen verder kunnen gaan “op basis van een concreet voorstel en niet meer op basis van intenties”, legt staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet (Vooruit-one.brussels) uit.

De gemeente, die eigenaar is van de Bemptsite, wil een financieel voorstel, “idealiter in de vorm van een erfpachtcontract”, zegt Caroline Corbiau, woordvoerster van de burgemeester van Vorst, Mariam El Hamidine (Ecolo). Voor de gemeente horen daar enkele belangrijke garanties bij, zoals de impact op het milieu, het vraagstuk rond mobiliteit rond het stadion en de toegankelijkheid van de huidige sportinfrastructuur voor jongeren en personen met beperkte mobiliteit.

Mobiliteitsplan

Het gewest treedt in het dossier op als bemiddelaar, maar moet eveneens de uiteindelijke plannen en vergunningen goedkeuren en staat in voor de mobiliteit van en naar het stadion aan de hand van het netwerk van de MIVB. “Ik begrijp dat de gemeente zich zorgen maakt over de mobiliteit. Maar het probleem kan worden opgelost door een mobiliteitsplan op te stellen,” zegt Smet.

“Voor een echte Brusselse club als Union is het noodzakelijk te beschikken over een goed stadion. Daarom hoop ik op een akkoord tussen de club, de gemeente en het gewest,” aldus nog de staatssecretaris.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?