Wat kunnen Anderlecht en Union in play-offs?

© Photo News
| Percy Tau (links) en Sven Kums (rechts) zullen de Brusselse show moeten verzorgen in de play-offs.

Na een interlandbreak van twee weken eist de Belgische voetbalcompetitie opnieuw alle sportieve aandacht op. Anderlecht doet ondanks een kleurloos seizoen opnieuw volop mee voor de titel in play-off 1. Union Sint-Gillis kan in play-off 2 tegen enkele eersteklassers onbezorgd een vervolg breien aan een al geslaagd seizoen.

De eigenaardige competitieformule van de Jupiler Pro League maakt dat RSC Anderlecht ondanks een ongezien annus horribilis nog steeds kans maakt op zijn 35e landstitel. Paars-wit landde na de reguliere competitie op de vierde plaats, maar door de puntenhalvering bedraagt de achterstand op leider KRC Genk slechts zes punten.

De overname, de onzekerheid en de onervarenheid van Coucke en Devroe op dit niveau liet zijn sporen na. Sinds de trainerswissel waait er wel een nieuwe wind in het Astridpark. De Nederlandse oefenmeester Fred Rutten kiest voor de realistische aanpak en hangt zijn ploeg niet op aan de talentrijke jonkies. Dat druist in tegen de filosofie van voorzitter Coucke, maar nood breekt wet.

Geen must

RSCA tankte vlak voor de start van play-off 1 ook vertrouwen met een knappe 13 op 15. Maar tegen de topclubs liep het dit seizoen niet van een leien dakje. Uit de toppers tegen Genk (0/6), Club Brugge (1/6), Standard (3/6), AA Gent (3/6) en Antwerp (4/6) oogste de Brusselse recordkampioen slechts 11 punten. Al kreeg Anderlecht in die matchen niet altijd wat het verdiende, het zijn geen statistieken van een kampioen.

Een nieuwe landstitel is dan ook geen must voor RSCA. Maar als Anderlecht straks geen Europees voetbal haalt, is dat een debacle. Er zijn genoeg redenen - de topvorm van Sven Kums en Yari Verschaeren of de terugkeer van Adrien Trebel bijvoorbeeld - die de hoop op een 35e kampioenenbeker rechtvaardigen. Een overwinning in Genk komende zaterdag kan de droom net iets dichter bij realiteit brengen.

Juichende supporters van Union-Saint-Gilloise
© Ivan Put
| Juichende supporters van Union: we zullen deze beelden nog vaker zien komende weken.

Daar waar Anderlecht zijn seizoen moet redden in de play-offs, kan Union vrank en vrij zijn kans gaan in play-off 2. De blauw-geelhemden hebben er een prachtig seizoen opzitten. De cijfermatige coach Luka Elsner deed de hondstrouwe supporters kirren van het plezier in het Dudenpark. De bekerzeges tegen Anderlecht en Genk deden nostalgisch denken aan de oude gloriedagen.

In play-off 2 krijgt l'USG de kans om nog een aantal eersteklassers aan zijn Brusselse degen te rijgen. Er valt ook een Europees ticket te verdienen, maar Union zal de galawedstrijden vooral gebruiken om te doen wat het al het hele seizoen doet: de supporters plezieren. Een recente vriendschappelijk wedstrijd tegen Antwerp (1-3 overwinning) doet het beste verhopen.

Vrienden van Cercle

Het Joseph Mariënstadion is net op tijd klaar voor de komst van de vrienden van Cercle Brugge zaterdagavond. De charmantste staantribune van België is nu helemaal open, waardoor supporters zich over de volledige breedte van het terrein kunnen verdelen. Ideaal voor de komst van de groen-zwarte Vereniging, die een jarenlange broederschap vormt met Cercle én RFC Luik.

Play-off 2 is het prima decor om de kunststukjes van Percy Tau tentoon te spreiden. De Zuid-Afrikaanse tuinvoetballer is wellicht aan zijn laatste weken bezig bij Union. De Brusselaars werden overigens ingedeeld in poule B, met behalve Cercle ook ploeg in vorm Moeskroen, Waasland-Beveren, Kortrijk en Zulte Waregem.

20190329_Union_staantribune
© Union Sint-Gillis
| De staantribune gaat voor het eerst sinds de renovatie van het Marienstadion helemaal open.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?