Autonoom gemeentebedrijf moet gerenoveerde Beurs uitbaten

© Robbrecht en Daem - Baneton-Garrino - Popoff
| Een opengemaakte hoek van het gebouw moet de Beurs beter verbinden met de oude stad

De gemeente Brussel zal een autonoom gemeentebedrijf (AGB) oprichten voor de uitbating van de het gerenoveerde Beursgebouw. Daar moet onder meer het nieuwe Belgian Beer World in komen.

De plannen voor de uitbating van het Beursgebouw, dat in 2023 gerenoveerd moet zijn, werden maandag besproken in de Brusselse gemeenteraad. In het Beursgebouw moeten onder meer het biermuseum Belgian Beer World, een restaurant en een skybar komen. De kosten voor de renovatie bedragen inmiddels 36 miljoen euro, zonder btw. Vorig jaar was dat nog 34,5 miljoen en oorspronkelijk was er sprake van 20 miljoen euro.

Voor die renovatie is er voorlopig 10 miljoen euro van Brussel-Stad, 12 miljoen euro van het Brussels Gewest, 5 miljoen euro van de Belgische brouwers, 8 miljoen van Monumenten en Landschappen en 7 miljoen van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) toegekend. Daarmee is de totale factuur voor de renovatie met btw echter nog niet betaald, merkte Geoffroy Coomans de Brachène (MR) op. Een duidelijke reactie op zijn opmerking bleef, tot zijn frustratie, uit.

AGB

Wel duidelijk werd dat het Beursgebouw, eens geopend, zal worden uitgebaat door een autonoom gemeentebedrijf (AGB). Volgens de gemeente biedt dat meer controlemogelijkheden dan bijvoorbeeld een vzw. Het is de bedoeling dat het AGB een huur van zo'n 800.000 à 900.000 euro aan de gemeente zal betalen. De gemeente blijft eigenaar van het Beursgebouw.

Om de controle over het AGB te behouden, zullen 6 van de 11 leden van de raad van bestuur van het AGB verkozen gemeenteraadsleden zijn. De andere 5 leden zullen niet-verkozenen zijn die door het gemeentecollege worden aangedragen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?