Biodiversiteit en natuurobservatie op de Josaphatsite

| Friche Josaphat krijgt een spoorpark

Bekende landschapsarchitect Michel Desvigne gaat spoorpark Josaphat ontwerpen

SVG
© BRUZZ
23/02/2021

De bekende Franse landschapsarchitect Michel Desvigne gaat het spoorpark Josaphat ontwerpen. Dat verneemt BRUZZ en wordt bevestigd door Beliris die de opdracht toekende.

Michel Desvigne haalde het van de vier andere kandidaten Buur, Sweco-Vogt, Omgeving-Taktyk en Tractebel-Ney-MS-A-Latz.

Hij wordt gevraagd om het spoorpark van 2,8 hectare te ontwerpen en de openbare ruimte in en rond de Josaphatsite. Daar horen ook de wegen op de site bij en voetgangers- en fietsbruggen.

Het park langs de sporen moet een soort van talud vormen om de woningen, die er op de site komen, tegen het lawaai van de voorbijrijdende treinen te beschermen.

De Franse landschapsarchitect was eerder al aan de slag in Brussel voor het ontwerp van het park van Thurn en Taxis en de inrichting van het Rogierplein.

Vreemde timing

De timing van de toewijzing is wat vreemd, omdat de Brusselse regering de plannen voor de ontwikkeling van de Josaphatsite aan het herbekijken is.

Het eerste Richtplan van Aanleg (RPA) Josaphat oogste een storm van kritiek, bij de gemeente Schaarbeek, bij de gewestelijke ontwikkelingscommissie en bij natuurverenigingen. Die willen niet dat dit uniek stukje stedelijke wildernis wordt opgeofferd om er 1600 woningen, scholen, winkels en sportinfrastructur te bouwen. Actiegroepen kwamen met een alternatief plan dat de site vrijwaart.

Minister-president Rudi Vervoort (PS) beloofde een nieuw aangepast RPA, maar de regering heeft dat nog niet goedgekeurd. Er is een studie bezig rond de biodiversiteit van de site. Het RPA gaat wellicht ook opnieuw in openbaar onderzoek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Stedenbouw, friche Josaphat, Rudi Vervoort, biodiversiteit, RPA Josaphat

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni