analyse

Bruggen over het kanaal lopen opnieuw vertraging op

© PhotoNews
| De fiets- en voetgangersbruggen die de Ninoofsepoort en de Vlaamsepoort met de overkant van het kanaal moeten verbinden, laten opnieuw op zich wachten.

Op een braakliggend terrein aan de Ninoofsepoort dat vandaag nog volledig onder water staat, moet in mei een gloednieuw park verrijzen. “Al vrezen we dat er dan nog niet over het gras gelopen zal mogen worden,” klinkt het bij de bevoegde instanties. Ook de geplande bruggen over het kanaal lopen opnieuw vertraging op.

Het geplande park aan de Ninoofsepoort, ingesloten tussen de sluizen van het kanaal en de Slachthuislaan, moet de kers op de taart worden van de transformatie die het drukke stuk Kleine Ring al heeft ondergaan. Het doorgaand autoverkeer is er intussen gescheiden van het transitverkeer en de brede, okerkleurige fiets- en voetpaden geven er een pak meer ruimte aan de zwakke weggebruiker.

Het park van 2,5 hectare moet een stuk groene long worden, inclusief een soort amfitheater met vijf kleiner wordende ringen die steeds iets dieper liggen om zo te kunnen ontsnappen aan het drukke autoverkeer. In de onderstaande lagen mag regenwater blijven staan, zodat er een natuurlijke vegetatie eigen aan de Zennevallei kan bloeien.

Park in wording aan de Ninoofsepoort
© Arnaud De Decker
| De werf voor het park heeft voorlopig nog meer weg van een vijver.

Al dreigt dat laatste ongewild grotere proporties aan te nemen. Toen BRUZZ poolshoogte ging nemen op de werf, zag het vooral een grote, modderige vijver. Oorzaak lijkt de leemachtige ondergrond waar amper water doorsijpelt. Bouwheer Beliris erkent dat er een probleem met infiltratie is, en ook de aannemer maakt zich zorgen over een ondergrond die ook in de toekomst wateroverlast kan veroorzaken.

Bouwheer Beliris laat weten dat het de bodem de komende weken grondig analyseert. “De resultaten moeten ons naar een geschikte, duurzame oplossing leiden,” klinkt het. Elders horen we dat het vele vrachtverkeer op de werf de grond te hard heeft aangestampt, waardoor de bovenlaag opnieuw moet worden omgespit en een nieuwe compostlaag moet krijgen.

'Evolutief' park

Overleg tussen de administraties en Beliris moet duidelijk maken of de timing in het gedrang komt. Bij beheerder Leefmilieu Brussel wil men alvast niet weten van uitstel. “Het is alleen zoeken naar een openingsdatum.” Of toch? “Het enige waar we ons zorgen over maken, is dat de pelouse bij de opening nog niet af zal zijn.” Met andere woorden: een park inhuldigen zonder dat er op het gras mag worden gelopen.

Ook op het kabinet van minister van Openbare Werken Pascal Smet (SP.A) wordt vastgehouden aan de opening in mei. Het is natuurlijk niet onlogisch dat Smet de vernieuwde Ninoofsepoort wil kunnen verzilveren vlak voor de verkiezingen van 26 mei. Bovendien heeft het kabinet het over een “evolutief park”. “Het is altijd al de bedoeling geweest om het park in te huldigen met een soort basisinfrastructuur van gras en bomen,” klinkt het daar. “Daarna willen we kijken hoe het park gebruikt wordt door de bewoners, om op basis daarvan de wandelpaden, banken en bloemenperkjes aan te leggen.”

promenade kanaal voetgangersbrug
© TG
| De voetgangersbrug aan de Vlaamsepoort blijft vooralsnog onafgewerkt.

Bruggen opnieuw op lange baan

Sluitstuk van het hele project moet een nieuwe brug over het kanaal worden, die voetgangers en fietsers een nieuwe verbinding biedt tussen de Ninoofsepoort en het Belle Vue-hotel aan de andere kant van het water. Een tweede brug iets verderop aan het kanaal, ter hoogte van metrostation Graaf van Vlaanderen, laat al sinds 2012 op zich wachten.

En ook nu lopen de nieuwe verbindingen vertraging op. Waar aanvankelijk werd gecommuniceerd dat de bruggen er voor het einde van de legislatuur zouden staan, ligt de horizon nu op eind 2020. Bouwheer Beliris vindt maar moeilijk een aannemer, maar hoopt de werf in de herfst van 2019 te kunnen opstarten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?